Станишев срещу Нинова. Защо?

Дали Корнелия е наясно какво ще й се случи върху килима с „истанбулските“ шарки, след като ПЕС се отърве от Сергей?
Снимка: Канал 3

Историята е позната от век насам: тесни срещу широки социалисти, догматици срещу ревизионисти, Живков срещу Червенков, Луканов срещу Дойнов, Виденов срещу Луканов – край нямат раздорите в биографията на Столетницата. Не е ясно дали те я състаряват или напротив, поддържат тонуса й, но фактите говорят, че БСП без котерии не може. След мача Нинова – Миков, спечелен, както обикновено, с апаратни игри, сега на дневен ред е дербито Станишев – Нинова.

Да разчетем събитието. Надали има наивник, който да смята, че това е някакъв дуел на идеи или ценности. „Истанбулските“ мотиви са само шарката на килима, проснат на тепиха. През въжетата Нинова смига съзаклятнически на националистите, в отчаян опит да спаси пробития лично от нея партиен кораб. В отговор Станишев зад гърба й прави знаци на вътрешнопартийния апарат: "Бъди готов!". И знае отговора: "Винаги готов!". Играе се до нокаут. Нищо ново.

Новото в тактиката е, че очевидно Станишев си търси нова работа. След като започна трудовата си дейност като министър председател и по същото време корупцията в България достигна невиждани висоти, другарят Станишев реши да пооправи и евросоциализма. Вследствие на сръчните му действия, европейската социалдемокрация е в незапомнена дупка, от която лъч светлина не излиза. Но ПЕС е стара къща. Като се тръгне от Социалистическия интернационал и се мине през Конфедерацията на европейските соцалдемократически партии, мащабната организация е видяла какво ли не. Сега вероятно от всичко най-много иска да види гърба на Станишев.

А види ли ПЕС гърба на Станишев, апаратът в БСП ще види лицето му. Отново.

Дали Нинова е наясно какво ще й се случи върху килима с „истанбулските“ шарки?

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички