$1.25 трилиона се изпариха от Уолстрийт, но това не било сигнал за рухване на икономиката, твърдят експерти

Американските фондови пазари преживяха най-тежкия срив от повече от 6 години насам, което се равнява на обезценяване на акциите с 1.25 трилиона долара. Така буквално за няколко часа борсите заличиха това, което бе спечелено след новината за голямата данъчна реформа на президента Доналд Тръмп.

Вълната от разпродажби продължава днес в Азия, като анализатори обясняват, че това - по парадоксален за повечето хора начин - е предизвикано от добрите новини за състоянието и перспективите на американската икономика.

Индексът Dow Jones Industrial Average се понижи на търговията в понеделник с 1175 пункта, или 4.6%. В процентно изражение това е най-големият срив от август 2011 г., когато Standard & Poor's понижи кредитния рейтинг на САЩ. Измерено в пунктове, това е най-лошото понижаване на индекса в цялата му история - предишните "черни" дни за търговия бяха 29 септември 2008 г. (-777.68 пункта), 15 октомври 2008 г. (-733.08), 17 септември 2001 г. - първият ден след атентатите на "Ал Кайда" (-684.81), и 1 декември 2008 г. (-679.95).

Същото се случи в понеделник и със S&P 500 (-4.1%) и с технологичния Nasdaq (-3.7%).

В Азия японският индекс Nikkei 225 се понижи с 4.7% (и това е след подобряване в последния момент от най-големия еднодневен срив от 1990 г. насам), в Хонконг Hang Seng слезе с 4.5%, последван от южнокорейския Kospi (-2.6%) и австралийския S&P/ASX 200 (-3.2%).
Най-често срещаното обяснение за случилото се е притесненията на инвеститорите, че икономиката се държи толкова добре и безработицата намалява бързо, че централната банка скоро ще започне да повишава лихвите. Това означава, че кредитирането за компании и потребители ще стане по-скъпо, а доходността от държавни облигации ще се повиши. Затова и много от средствата от разпродаването на акции в понеделник се преместиха към облигации.

Ефект, изглежда, оказва и реформата на Тръмп - тя създаде ситуация, в която много компании ще трябва първо да платят големи данъци, и това е проблем, тъй като повечето ще трябва или да вземат заем, или да емитират или продадат акции. Но в същото време правителството и централната банка, които доскоро бяха основните им купувачи в името на стабилизиране и стимулиране на икономиката, сега се оттеглят от тази си роля.

Сред коментарите се среща и тезата, че случилото се е било очаквано, но се е разиграло много бързо - просто борсовите играчи са изчакали до последно, а е трябвало постепенно да започнат корекцията.

"Икономическите новини от САЩ се оказаха по-солидни от очакваното", казва пред Би Би Си Дейвид Куо от финансовата консултантска компания Motley Fool. "Затова по един особен начин корекцията на пазарите е предизвикана от позитивни икономически новини."

"Това не е сигнал за рухване на икономиката. Това не е притеснение, че пазарите не са в добро състояние. Това е тревога, че икономиката се справя доста по-добре, отколкото сме очаквали, и е нужна преоценка", допълва и Ерин Гибс от S&P Global Market Intelligence.

Източник: Дневник

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички