Както обикновено: Бизнесът се срещна с Борисов, забрави за оставките и се зарече "за дълбоки реформи"

Снимка: Дневник, архив

Бизнесът оттегля исканията за оставка на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Работодателските организации размислиха след среща с премиера Бойко Борисов и енергийни експерти от управляващата партия.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви, че бизнесът е изключително доволен от срещата и постигнатите резултати. Работодателите получили сериозна подкрепа от премиера и министрите да направим пазара на електроенергия най-прозрачен. По думите му ще се направи нов, чрез който ще се осъществят съществени промени за краткосрочен и по-дългосрочен резултат.

"Един добър диалог се получи и имаме съгласието за всички мерки, които предлагаме. Целта е да има колкото се може повече производители на електроенергия на пазара, тъй като в момента има само двама – "Марица Изток 2" и АЕЦ "Козлодуй", обобщи Домусчиев.

Той уточни, че през следващите две седмици ръководствата на работодателските организации ще обсъждат резултатите от срещата и всяка от тях ще реши дали трябва да има протест на 28 февруари.

"Да се надяваме, че протести няма да има и ще има добри резултати от тази среща", каза още Кирил Домусчиев.

Председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев, че по време на срещата е постигнато съгласие "за дълбоки реформи". Законовите промени, които Домусчиев спомена, ще се разгледат в началото на март. "Ще се увеличи приходността. Дружествата ще предлагат профилирана енергия на пазара - 12 часа нощна и 12 часа дневна енергия.", обясни Добрев.

Той добави, че правителството ще забърза разговорите за прекратяване на договорите с американските централи. "Разпределителните дружества - да купуват толкова колкото им е необходимо. Промените почти напълно ще либерализират свободния пазар, като целта е да има множество продавачи на енергия , а цената да бъде пазарна", заяви Добрев.

Източник: Банкеръ

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички