С такъв билет в Шенген не пускат, Рюте ни го каза

Авторитетни западни медии са сложили като етикет на картината в България перифразата "Корупцията прави силата", припомнят в позиция десни партии

След като цяло денонощия картелните медии близки до властта разтръбяваха, че холандският премиер Марк Рюте бил надул платната на българския кораб в посока Шенген, стана ясно, че наистина има нещо надуто, но то е поредният сладникав политически балон.

Истината е, че Рюте каза: Ще влезете в еврозоната и Шенген, ама друг път. Немного по-различни сигнали идват и от Германия, и от Австрия.

Причините не са трудни за откриване. Според позиция по темата на ДСБ и "Нова република", авторитетни западни медии са сложили като етикет на картината перифразата "Корупцията прави силата". И то е заради липсата на воля за реформи в сектор "Сигурност", а това е следствие на зависимости на премиера Бойко Борисов. Според тях оставането на България извън Шенген и еврозоната "представлява опасност за пълноправното членство на България в ЕС и поражда евроскептицизъм у българските граждани". А за такъв провал е редно кабинетът "Борисов" да бъде отстранен от власт.

В синхрон с позицията на ДСБ реагира и бившият председател на партията Радан Кънев, който във фейсбук коментира недвусмислените думи на Рюте така:

"Марк Рюте вежливо, но твърдо отказа да промени трайната позиция на Холандия против приемането на България в Шенген. 
Мотивите са ясни - корупция, организирана престъпност и - преди всичко - пробити тайни служби, на които съюзниците не разчитат."

С други думи, една трайна, непоклатима и сигурна несигурност. С такъв билет в Шенген не пускат.

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички