Gazeta Express: Косовското разузнаване знае името и мотивите на убиеца на Оливер Иванович

Източници на електронното издание Gazeta Express от Косовската разузнавателна агенция (КИА) и полицията разкриха, че е известно името на убиеца на председателя на Гражданското движение „Свобода, демокрация, справедливост" Оливер Иванович, застрелян на 16 януари 2018 г. в Косовска Митровица. Това съобщава агенция "Фокус".

„КИА и косовската полиция разполагат с информация за това кой е натиснал спусъка и мотивите му за това убийство", разкрива източник, който редакцията определя като „надежден".

„Може би те не разполагат с цялата информация, за да разпоредят ареста на предполагаемите извършители, но имат следа. Много е вероятно институциите за сигурност да са информирали политическите лидери, както в Косово, така и в Сърбия, за техните констатации", подчерта източникът.

От редакцията припомнят, че Оливер Иванович бе убит на 16 януари пред централата на партията си. Само дни преди да бъде застрелян с шест куршума от неизвестни извършители, Иванович призна пред медиите в Белград, че не се чувства в безопасност.

Отношенията на Иванович с правителството в Белград и сръбския президент Александър Вучич бяха напрегнати. На изборите от 2017 г. Белград открито подкрепи партията „Сръбска листа", но не и другите политически сили на етническите сърби в Косово. Медиите в Сърбия съобщиха, че само дни преди убийството на Иванович той изпратил SMS до президента Вучич, но той не получил отговор на него.

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички