Славчо Велков: Ще питаме председателя на ДАНС „къртици“ или брокери на информация са доставили секретните документи до нощното шкафче на кмета

Зам. председателят на Комисията за контрол над службите за сигурност в ексклузивен коментар за SOSbg.eu
Снимка: YouTube

Решихме да внесем такова искане за изслушването на председателя на ДАНС в комисията за контрол над службите в парламента. При промените в закона за защита на класифицираната информация, които в момента гласуваме, се стремим да осигурим колкото се може повече надеждно съхранение и достъп до нея. В същото време един такъв продукт на ДАНС се оказва във нощното шкафче на един кмет. Едва ли не, това му е настолното четиво, когато си ляга вечер, да си го препрочита. 

В случая има нещо много по сериозно. За да седи този документ върху нощното шкафче толкова време – повече от две години – можем да си представим какво самочувствие е имал този човек? Че никой няма да го проверява.

Искаме още да питаме председателя на ДАНС, как така регионална структура на агенцията, каквото е звеното в Пазарджик, изготвя документи за изборната ситуация? Кой е наредил изготвянето на такива документи? Дали това е по нареждане на централата, или е по-решение на представители на местното звено? Дали отново си нямаме работа с брокери на информация? Помним, че в ДАНС имаше такива, които бяха санкционирани. Айде да ги наречем къртици...

Очевидно в документа, открит на нощното шкафче се съдържа чувствителна, политическа информация. Тя може да даде много основания човек да си направи сметка как да се ориентира в изборите. Къде да натисне, къде да отслаби. Къде да даде повече, къде по-малко.

Едва ли въпросите ни ще опрат до нощното шкафче само на този кмет.  Тук става дума за цялата област. Кой друг е ползвал тази информация?

Заради това решихме по това искане да бъде включен и главният прокурор, който също да бъде изслушан. Да каже каква степен на обществена опасност представлява това действие.

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички