Сензационно: Шулц отказва да е външен министър под натиск от собствената си партия и бившето ГДР

Критиките към председателя на Социалдемократическата партия са най-вече заради отсъствието на видни представители от бивша ГДР в бъдещото правителство на Ангела Меркел

Председателят на Социалдемократическата партия на Германия Мартин Шулц, който трябваше да стане външен министър в новото коалиционно правителство начело с Ангела Меркел, оттегля кандидатурата си след силна съпротива от собствената му партия, предадоха германски медии.

По-рано Франс прес предаде за множество критики за разпределянето на министерските постове в Германия, най-вече за отсъствието на видни представители от бивша ГДР в бъдещото правителство на Ангела Меркел, съобщи БТА.

Смутена съм, че изглежда няма да има министър източногерманец в правителството, заяви министърът на интеграцията на източната провинция Саксония Петра Кьопинг в електронната версия на сп. "Шпигел".
В правителството трябва да има източногерманец или източногерманка, каза Мануела Швезиг, бивш министър на семейството и настоящ премиер на североизточната провинция Мекленбург-Померания, в интервю за няколко регионални вестника.
След продължителни и тежки преговори консервативният лагер на канцлера Меркел и социалдемократите се договориха в сряда по разпределянето на министерските постове в бъдещия кабинет, който се очаква да поеме функциите си през март.
Досега никой не е назначен официално, но сред вероятните министри няма нито един висш политик от бивша ГДР с изключение на канцлерката, израсла в комунистическата част на страната.

Някой ден може би ще се разбере, че Изтокът е част от Германия, отбеляза иронично Грегор Гизи, един от бившите лидери на радикалната партия "Левите", дълго време обвиняван, че е бил сътрудник на източногерманската политическа полиция "Щази".
Откакто бе огласено споразумението, валят критики от целия политически спектър. Някои висши представители на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел недоволстват от скромния брой министерства, запазени за тяхното политическо семейство, особено при ключовите ведомства. "Навсякъде ври и кипи", обобщи положението председателят на младежката организация на ХДС Паул Цимяк и призова за "обновяване" на правителството. "В това правителство така просто не може да продължава", заяви той пред радио "Дойчландфунк". 

Вчера германският външен министър и видна фигура на Социалдемократическата партия (ГСПД) Зигмар Габриел атакува остро председателя на партията Мартин Шулц, който се надява да оглави дипломацията, че не е спазил обещанието си да не влиза в правителство на Ангела Меркел.
По-изостанали икономически, без футболен клуб в първа дивизия, провинциите от бивша ГДР се разглеждат като по-бедната част от Германия. Впечатляващият възход на крайната десница в тези райони изобщо не допринесе за подобряване на имиджа им, въпреки че явлението не се ограничава с Източна Германия, отбелязва АФП.

Източник: БНР

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички