Германски политолог: Кабинетът, който ще сформира Меркел има срок на годност две години

Експерти прогнозират, че новото германско правителство ще има жизнен потенциал до 2 години. То ще бъде съставено след постигнатото през тази седмица коалиционно споразумение между консерваторите на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц. 

Пред БНР политологът д-р Геро Нойгебауер от Берлинския свободен университет обясни:   

Парламентарната подкрепа за това правителство е скромна, едва около 53 %. Различното този път е, че партиите се договориха за нещо като междинен отчет на свършеното след две години. Поради тази причина някои наблюдатели действително смятат, че с тези две години се изчерпва жизненият път на новия кабинет. Със сигурност най-късно след две години ще започне подготовката за следващите парламентарни избори и подборът на кандидатите за канцлерския пост, така че старата максима, че "след избори е преди избори“ напълно запазва валидността си.

Ако социалдемократическата партия се държи така, както по времето на последното управление, а именно да се приспособява към курса на канцлера, да отказва да влиза в конфликти с християндемократите в името на стабилното управление, ако позволи да спират партийните политики в правителството, ако позволи отново да ѝ се отнемат успехите, то тогава за ХДС/ХСС управлението отново ще е лесно като детска игра, а социалдемократическата партия ще продължи да губи облика си. Ако обаче социалдемократите са проактивни, ако покажат, че следват целите си, че предлагат алтернативи, тогава наистина ще стане интересно, защото Ангела Меркел ще се окаже в ролята на предизвиканата.

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички