Мери Лу Макдоналд наследи Джери Адамс като лидер на Шин Фейн

На извънреден конгрес в Дъблин 2000 делегати на партията подкрепиха смяната на властта
Снимка: Belfast Telegraph. Мери Лу Макдоналд приема аплодисментите на делегатите

Шейсет и девет годишният Джери Адамс, дългогодишният лидер на ирландската националистическа партия Шин Фейн, днес предаде юздите на партийната власт на Мери Лу Макдоналд, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

На извънреден конгрес в Дъблин 2000 делегати на партията подкрепиха смяната на властта. Джери Адамс бе начело на Шин Фейн в продължение на 34 години. Преходът в партията стана без сътресения, тъй като Мери Лу Макдоналд бе дясната ръка на Адамс. Тя нямаше конкуренти за лидерския пост и бе в продължение на 10 години партиен заместник-председател.

За да разсея съмненията, искам да кажа, че това не е коронясване, заяви новата партийна лидерка. Тя отдаде почит на ментора си Адамс и заяви, че без него е нямало да бъде постигнато мирното споразумение от Разпети петък, водещо до край на насилието в Северна Ирландия. Новата партийна лидерка обеща и, че ще продължи с усилията за помирение.

Мери Лу Макдоналд, която е на 48 години, пое ангажимента за борба с климатичните промени, обяви се в подкрепа на референдума за либерализиране на абортите, предвиден за май и защити европейската идея. Тя припомни, че Шин Фейн се бори за обикновените хора срещу върхушката.

Нашата цел е да спечелим изборите и да увеличим нашата политическа тежест, да осъществим нашата амбиция да бъдем на власт и в Северна Ирландия и на Юг, да постигаме политически победи всеки ден и накрая на постигнем ирландското единство, каза Мери Лу Макдоналд.

Под ръководството на Джери Адамс Шин Фейн се превърна във втората политическа сила в Северна Ирландия и в третата сила в Република Ирландия, като през годините спечели десетки депутатски мандати както в Дъблин и в Белфаст, така и в Лондон и в Брюксел.

Партията трупа политически дивиденти и от реториката си срещу мерките за строги икономии и се противопоставя твърдо на Брекзит. Тя разчита на това, за да спечели повече гласове, по-специално в Северна Ирландия, която преди почти две години гласува срещу Брекзит.

Днес Мери Лу Макдоналд обеща, че Ирландия няма да бъде съпътстваща жертва на политическите игри и на лутанията на консерваторите в Лондон.
Неотдавна Джери Адамс пък каза, че с Брекзит идеята за една обединена Ирландия придобива все по-голяма тежест в дебатите.

Някои смятат, че смяната на властта начело на партията, означава просто, че Джери Адамс ще остане председател в сянка, но той днес увери, че се оттегля окончателно от политиката и няма да се кандидатира за нов депутатски мандат в ирландския парламент. Той отрече и твърденията, че ще се кандидатира за президент на Ирландия.

Джери Адамс бе въплъщение на борбата за обединение на Ирландия. Той е световноизвестен, но има и спорна репутация заради предполагаемите му отношения с Ирландската републиканска армия, извършила много кървави атентати в периода 60-90-те години на миналия век.Близки на жертвите на ИРА наричат Адамс убиец, но той обаче е смятан за архитект на мира, установил се прогресивно в Северна Ирландия

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички