Бедствието ИДИЛ ще струва на Ирак $100 милиарда, търсят се инвеститори

Ирак иска да си осигури чуждестранни инвестиции на стойност 100 милиарда долара в транспорта, енергетиката и селското стопанство като част от плана за възстановяването на страната и съживяването на икономиката след три години война срещу "Ислямска държава", предадоха "Ройтерс" и БТА.

Правителствената Национална инвестиционна комисия публикува списък от 157 проекта, за които ще търси средства на Международната конференция за възстановяването на Ирак, която ще се състои от днес до 14 февруари в Кувейт. Някои от проектите са за възстановяване на разрушени съоръжения като мосулското летище, други са напълно нови инвестиции, които да укрепят икономиката и да намалят зависимостта й от петрола, каза Мудхар Салех, съветник на премиера Хайдер ал Абади.

Общата стойност е около 100 милиарда долара, уточни той пред "Ройтерс". Шестнадесет проекта са на стойност от 500 милиона долара или повече според списъка. Според директора на агенцията по планиране на страната, Кусай Абдулфатах, критичният минимум е 88 милиарда, от които 22 са нужни краткосрочно.

Възстановяването на жилища, болници, училища, пътища, компании и телекомуникации е ключово, за да се осигури работа на младите хора, да се спре разселването и да се прекрати продължилото с десетилетия насилие. САЩ няма да участват със средства на конференцията, но ще насърчат инвестициите от частния сектор и съюзниците си от Залива, посочиха американски и западни представители. Според тях в събитието ще участват 100 американски компании.

Три железопътни проекта оглавяват списъка - 500-километровата линия от Багдад до Басра на стойност 13.7 милиарда долара, жп линия от Багдад до Мосул на стойност 8.65 милиарда долара и метро за 8 милиарда долара в столицата.

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички