Магистратите от СГС мажоритарно подкрепиха кандидатурата на Евгени Георгиев за председател на съда

Журналисти и граждански активисти разпространиха позиция срещу опонента му Светлин Михайлов

На днешното си общо събрание съдиите от Софийския градски съд обсъдиха кандидатурите на двамата претенденти за председател на съда.

В края на миналата година двама съдии от СГС Евгени Георгиев и Светлин Михайлов подадоха заявление до Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет като кандидати за административен ръководител на Софийски градски съд.

Към днешна дата техните колеги недвусмислено се произнесоха в подкрепа на Евгени Георгиев. От 88 гласували магистрати 44 подкрепиха неговата кандидатура за председател на съда.

За Светлин Михайлов са гласували 25 участници в събранието.

Според добре запознат източник на SOSbg.eu съдиите от СГС са отрупали Светлин Михайлов с неудобни въпроси, а той ловко отбягвал да им отговоря. Може би отговорите на неудобните въпроси се крият в публикацията на SOSbg.eu:

Светлото бъдеще на съдебната система става все по-светло: Светлин Михайлов се завръща

От своя страна днес журналисти и граждански активисти разпространиха обръщение към Съдийската колегия на ВСС. Публикуваме пълният текст на обръщението, както и имената, които до този момент са го подкрепили по азбучен ред:

Толкова бързо ли забравихме?

На 20. 02. 2018 г. съдийската колегия на ВСС ще проведе процедура по избор на председател на Софийския градски съд.

Съдебните кадровици ще избират между две кандидатури – тази на Евгени Георгиев и тази Светлин Михайлов, който вече е председателствал СГС.

 Първият мандат на Светлин Михайлов беше провал за самия съд, а вторият би бил катастрофа за цялата съдебна система, коментира  още през 2009 г.  Константин Пенчев, който днес е съдия в Конституционния съд.

На практика това ще бъде първият избор на новите съдебни кадровици за ръководител на изключително важната съдебна инстанция, каквото е Софийският градски съд.

Избор, който ще покаже на българското общество и на нашите европейски партньори доколко българската съдебна система има воля да наложи върховенството на закона срещу мъртвата хватка на задкулисието.

Избор, в дните на българското европредседателство, което е съпътствано от непрестанни критики към България за липсата на напредък в съдебната реформа и налагането на върховенството на закона.

Затова този избор ще е знаков. Ще предпочетат ли съдебните кадровици кандидатурата на магистрата чийто период в СГС ще се запомни главно с множеството скандали и с изключително лошата организация,  както припомня юристът Даниел Божилов от НПО „Ние, гражданите”?

 Ако на 20 февруари бившият шеф на СГС Светлин Михайлов бъде избран отново на този пост, ще се случат със сигурност следните неща:

  •  Ще избухнат поредица от скандали, свързани с грехове на „стария – нов“ кандидат за шеф на СГС
  • Ще се докаже, че новата съдийска колегия на ВСС не гледа напред, а се връща към онова минало на политически и олигархични зависимости
  • Ще бъде даден много лош знак на нашите европейски съюзници за това, че съдебната ни система не се обновява и реформира

Уважаеми членове на съдийската колегия на ВСС,

Прочетете внимателно мотивите, заради които  не е бил отново избран на поста председател на СГС Светлин Михайлов през 2009 г..

Консултирайте се с тези съдии, които помнят скандалите с изпълнението на политически и бизнес поръчки през 2007 – 2008 г.

Не позволявайте досегашните срамни практики в това отношение да продължат.

Залогът не е само престижът на съдебната система. Залогът е международният авторитет на България.

Асен Йорданов – директор на сайта „Бивол“, Бойко Станкушев - журналист, Григор Лилов – журналист, Димитър Стоянов – журналист от сайта „Бивол“, Елена Алексиева – писател, драматург, Емил Янев – журналист от сайта „SOSbg.eu“, Иван Момчев - режисьор и писател, Кин Стоянов – журналист от сайта „SOSbg.eu“, Любомир Давидков - журналист, Мария Божова, проф. Никола Алтънков – икономист, Николай Стайков - икономист, журналист, член на борда на Антикорупционния фонд, Петя Владимирова – журналист от сайта „Дневник“, Полина Паунова - журналист от сайта "Mediapool", колумнист в "Дойче веле", Рени Нешкова – журналист от сайта „Студия Трансмедия“, Светла Петрова - журналист, Тома Белев, природозащитник...

Списъкът на подкрепилите обръщението не е окончателен. Подписката продължава на хартия, в интернет и Фейсбук. Читателите на SOSbg.eu могат да засвидетелстват своята подкрепа на адрес: sosbg.eu@gmail.com, така и във фейсбук страниците ни SOSbg.eu - https://www.facebook.com/SOSbg.eu/?ref=bookmarks и SOSbg Новините -  https://www.facebook.com/SOSbg-%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-1862731847295002/

 

 

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички