Потребителският оптимизъм в ЕС е във връхна точка, българите са по-скептични отпреди година

За цялата 2017 година доверието в икономическия растеж в Европа се е увеличил драстично, при българите очакванията за доходите в края на годината са били значително по-лоши от тези в началото

Потребителското доверие в Европа се подобрява и жителите на Стария континент показват по-голяма склонност да харчат. Това обаче не е съвсем валидно за българите, показват резултатите от традиционното тримесечно изследване на компанията за проучване на потребителите GfK в Европейския съюз. То отчита нагласите през последното тримесечие на 2017 г.

Българите са по-скептични отпреди година

Към края на 2017 г. икономическите очаквания в България достигат 6.3 пункта през декември. Това е втората най-висока стойност за годината и силно окуражаваща след най-ниското ниво за годината от -11.3 пункта през май, отчита компанията.

Все пак, през декември 2017 г. очакванията за доходите са на ниво от 11.3 пункта и българите ги оценяват като значително по-лоши от тези през февруари, когато очакванията са достигнали най-висока стойност за годината от 26.1 пункта. В сравнение с декември 2016 г. показателят също е по-нисък с 8.4 пункта.

През последното тримесечие на 2017 г. склонността към купуване продължава да нараства, като през декември достигна 23 пункта. Това все още е значително по-ниска стойност от тази от 30.2 пункта, постигната през декември 2016 г.

Потребителите в Европа са готови да харчат повече, в България - не съвсем

© GfK

 

В ЕС оптимизмът е достигнал връхна точка

Данните за Европа като цяло показват, че оптимизмът на потребителите през декември е достигнал най-високото си ниво за последните десет години. Тогава индексът на потребителския климат на GfK за ЕС-28 достигна 21.1. В края на третото тримесечие този показател все още е бил 20.9 пункта. За 2018 г. GfK прогнозира увеличение на потребителските разходи на частните домакинства в Европейския съюз от 1.5% до 2% в реално изражение.

Европейските потребители смятат, че икономиката е във възход. Икономическите очаквания през декември 2017 г. се увеличават до средно 17 пункта за всички страни от ЕС – явно увеличение с 5 пункта в сравнение със септември. Във Франция, Германия и Австрия има значително повишение. В Румъния, от друга страна, потребителското доверие в икономическия растеж се понижава рязко на фона на продължаващата правителствена криза.

Тези положителни оценки на потребителите съответстват на данните от Европейската комисия, които предвиждат увеличение на брутния вътрешен продукт на страните от ЕС с 2.3%.

От септември до декември 2017 г. очакванията за доходите в Европа леко се повишават – средно с 2 пункта, достигайки 15 пункта. Очакванията за по-високи заплати са особено положителни в Австрия и Словения Тук най-големите понижения също са в Румъния.

Склонността към купуване се подобрява спрямо септември с 1 пункт, като през декември приключва на 21 пункта. За този показател Полша и Австрия отбелязват най-голямо увеличение.

"За цялата 2017 година доверието в икономическия растеж в Европа се увеличи значително. Поради това увеличение хората също се надяват, че заплатите им ще бъдат повишени. В широки части от Европа очакванията за доходите са положителни, но са само малко по-високи в сравнение с 2016 г. Същото се отнася и за склонността към купуване.", коментира експертът по потребителите на GfK Ролф Бюркел, цитиран от компанията.

Източник: Дневник

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички