Пазителите на паветата разгневиха кмета под тепетата

Иван Тотев се учи на европейски културни обноски като заплашва прочута пловдивска галеристка
Снимка: Марица

 „Странна истерия“ нарече пловдивския кмет коментарите, които се появиха по повод неговото изявление, че по-дългите павета от ул. „Отец Паисий” ще бъдат преместени в Тютюневия град, а на тяхно място ще докарат каменни блокчета от Коматевско шосе и бул. „Васил Априлов”.

Срещу  смяната се обявиха  бившият кмет, сега депутат Славчо Атанасов, издателката Божана Апостолова, галеристката Веселина Сариева. Славчо Атанасов е сезирал министъра на културата Боил Банов, който мигновено изпратил проверка от Инспектората на ул. „Отец Паисий”, но Сариева попадна под изблиците на кметския гняв:

Веска Сариева е наша приятелка. Господ да я поживи и да пали свещи да не прекратим културната програма на Общината, че не знам какво ще прави тогава, предупреди Тотев.

Коментарите на кмета в регионалната медия „Марица“ предизвикаха отговора на „приятелката“ Сариева. Тя написа във фейсбук профила си:

Ужасно унизително е да четеш фамилиарни нападки и професионални заплахи от кмета на Пловдив, град за който над 13 години си давал толкова време, идеи и енергия, лобирал си локално и международно, създавал си идейни общности в името на това този град да се развива културно и да е достойно модерно европейско място за живеене....

... Срам ме е като европейски гражданин, че това може да се случи в една демократична страна, която дори в момента е председател на съвета на ЕС. Няма да махна с ръка този път или да преглътна унижението и ще предложа на кмета да се извини публично на всички граждани, които дръзват да изкажат мнението си. А вместо да се „моля за милост”, бих спряла за няколко години културната програма на фондация „Отворени Изкуства“, която е насочена към Пловдив и заедно с моя прекрасен екип да дадем енергията и идеите си за други проекти. Ако познавахте дейността ми г-н Тотев, щяхте да знаете, че има какво да правя.

Асен Асенов, създадел на фестивала “One dance week”, също поиска от фейсбук профила си кметът Тотев да се извини:

Вчерашните изявления на кмета на Пловдив Иван Тотев по адрес на Vesselina Sarieva са абсолютно недопустими заплахи към един от най-активните културни оператори в града. Подобни реплики са недопустими към който и да било гражданин!
Кметът на града очевидно има погрешната представа, че публичните средства на Пловдив са негова лична собственост и може да се разпорежда с тях по “правилата” на емоциите си.
Очаквам неговото публ
ично извинение!

Но вместо да иска извинение пловдивският кмет кара наред.  На министъра на културата Боил Банов, пак според публикацията в “Марица“, Тотев  препоръчва да се произнесе за Тютюневия град, вместо за паветата.

Чакаме го доста време и се надявам, че през февруари ще даде отговор по режимите, за да отпушим работата в Тютюневия град.

Не става ясно кога Специализираният съд ще отпуши работата по обвиненията срещу Иван Тотев.

Маймуни с трици не се лъжат, но гражданите може

Засега темата с извиненията сякаш не стои пред пловдивския кмет, но Иван Тотев има благоприятна възможност – на 18 февруари  е Неделя Сиропустна, на всеопрощението. Тогава Тотев може да поиска прошка. Както от лично засегнатите, така и от всичките пловдивски граждани.

 

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички