ОБЕДИНЕНИ

Сборен хокеен отбор на Корея вкара гол за историята, спортът изпревари политиката

Япония победи с 4:1 Корея (2:0, 0:1, 2:0) в последния мач от група "В" на олимпийския турнир по хокей на лед за жени.

Срещата, която бе без особено значение и за двата отбора, ще се запомни най-вече с историческия първи гол за сборния отбор на двете корейски държави. Попадението падна 29:31 минути след началото на мача, а негов автор стана Ранди Хеесу Грифин.

Преди това Япония бе открила резултата в първата третина с попадения на Ханае Кубо и Шоко Оно, които реализираха в рамките на първите 4 минути на срещата.

След като намали във втората част, в третата отборът на Корея потърси и изравняването, но Шиори Койке при числено превъзходство и Руи Укита на празна врата оформиха крайното 4:1 в полза на Япония.

Успехът гарантира на японките третото място в група "В", докато Корея завършва на четвърта позиция. Двата отбора не се класират за плейофите за разпределение на медалите, но ще очакват загубилите два тима в тях в битката за разпределение на местата от пето до осмо.

Корея участва с общ тим на олимпиада за първи път, откакто страната е разделена на Северна и Южна. Решението за това бе взето малко преди началото на игрите и не беше посрещнато добре в спортните среди в Сеул, тъй като Южна Корея значително превъзхожда Северна в хокея.

Определиха го изцяло като политическо и дори популистко. Състезателките от двете страни имаха малко време да се обиграят, те буквално се запознаха на първия лагер. Стилът им на игра е коренно различен. Културни различия също спъвали селекцията да се представя по-добре.

Разбира се, МОК приветства идеята и широко я рекламира, подобно на правителствата на двете страни.

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички