Боби Михайлов отдавна загуби човешкия си образ*

Другарки и другари,

Днес другарят Борислав Михайлов трябва да бъде преизбран за президент на Българския футболен съюз. Заповядайте в еди-кой си хотел, в еди-коя си зала да дадете своя вот.

Ето така трябваше да изглеждат съобщенията в медиите в едни други времена. Но сега е различно. Е, все пак има остатъци от онези времена и Боби Михайлов напоследък се държи като типичен представител от житието и битието отпреди почти 30 години. Тогава изборите се провеждаха така. В момента изборите за президент и парламент не са така. И преди, и сега всеки с право на глас можеше да види името си на едни дълги списъци на витрините на кварталния магазин, училище или аптека. Можеха да ги видят всички.

При изборите на президент на БФС тези списъци са тайна. Нищо че футболната централа не е частно дружество, а обществена организация. И като такава БФС си позволи да ограничи достъпа на определени неудобни медии и журналисти до изборите. Защото явно на никого не изнася да допусне някой си да отразява мач с предизвестен победител, какъвто се очертава този конгрес. И като стана дума за уреден мач, очакваме още един отбор да подкрепи Боби Михайлов за президент на БФС в часовете преди гласуването. Това е националният на Естония. А телеграмата е пусната от Турция…

Извинете, но на избори за Народно събрание нито едно актуално правителство, нито пък премиер като солова акция, не сме ставали свидетели на подбор на медиите – всеки журналист има право на достъп до НДК в деня на вота. БФС обаче е друга бира. Но всичко е точно.

През годините много пъти сме писали защо според нас Борислав Михайлов успешно съсипва българския футбол. Националният отбор го няма на картата, стадионите ни са почти празни и изобщо няма смисъл да повтаряме. Държавата се намеси във футбола, всички правилници на БФС бяха захвърлени в кофата, но всичко е точно.

Е, щом е точно, сега е моментът да признаем, че не ни е ясно на какво се е надявал Любо Пенев. Много хора си помислиха, че без да има гарантирана победа от силен гръб, той изобщо няма да си тръгне от Валенсия. Но се оказа, че той е наивник на средна възраст и се опитва да пребори футболното статукво. Но поне игра мъжки въпреки затъмнението, на което бе подложена неговата предизборна кампания. Той си беше мъжкар още навремето. Каза „духайте супата“ и се завъртя на другата страна.

А Боби Михайлов сега се скри. Скри се от въпросите. А това никак не е демократично. Но той отдавна изгуби човешки образ. Не говорим за физически и биологични изменения. Навремето Четвъртите в света го избутаха напред като компромисна фигура. По-силните характери не искаха да са на топа на устата. Но Боби, волно или не, без те да предполагат, през годините успя да ги раздели. Хвана се на сладкото хоро и сега вече пускане няма. Как да се изключиш от 19 милиона бюджет? Как да се пуснеш от планирано строителство на десет бази в страната. Това са строителни фирми, текучество на пари, програми… Няма как Боби да допусне някой друг да се разпорежда с тези средства, да му прави ревизии и да подава сигнали до прокуратурата. Михайлов все повече се вживява като севернокорейски диктатор. Той сам вижда, че е опорочил цялата система, футболът ни няма как да расте на суха почва, но не очаквайте да си го признае. Само мъжкарите си признават и се извиняват. Както Любо се извини за „супата“.

* Заглавието е на SOSbg.eu

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички