Поставиха ген. Кирчо Киров под домашен арест

Президентът Георги Първанов така и не коментира своята отговорност за неупражнения контрол върху действията на бившия шеф на НРС
Снимка: Добрите времена, през които, като директор на НРС ген. Кирчо Киров получи орден "За военна заслуга" - първа степен от президента Първанов на 5 май 2011 г.

Късно следобед на 16. 02. сайтът на Прокуратурата на Република България разпространи следното  съобщение:

Военно-апелативният съд уважи протеста на военните прокурори и постанови нова, по-тежка мярка за неотклонение за бившия директор на Националната разузнавателна служба –генерал-лейтенант Кирчо Киров.

Припомняме, че на 22.01.2018 г. Софийски военен съд наложи на Кирчо Киров наказание петнадесет години лишаване от свобода и конфискация на половината от притежаваното имущество за това,  че от 2007 г.  до 2011 г. като  директор на НРС, в съучастие със свой подчинен  - началник-отдел, е  присвоил  от бюджета на службата валута - евро и щатски долари в особено големи размери, равняващи се на  повече от пет милиона и сто хиляди лв., като случаят е особено тежък.

Генерал Кирчо Киров отново е осъден, този път на 15 години затвор

По-нататък прокуратурата продължава със съобщението си:

Поради тежестта на извършеното престъпление и размера на наложеното наказание, със свое определение военно-апелативните съдии са преценили, че съществува опасност подсъдимият да се укрие, и измениха мярката за неотклонение на генерал Киров от „парична гаранция“ на „домашен арест“.

SOSbg.eu  неведнъж е повдигал въпроси за отговорността на президента Георги Първанов, който през своите два мандата от 2002 до 2012 г. е упражнявал пълен контрол върху дейността на Националната разузнавателна служба.

Наясно ли е бил Георги Първанов със злоупотребите на ген. Кирчо Киров?

Самият генерал Киров пред медиите отрича каквато и да е връзка между бившия държавен глава и присъдите, които се струпаха върху гърба на генерала:

Генерал Кирчо Киров продължава да покрива Георги Първанов

Поставянето на генерал-лейтенант Кирчо Киров под домашен арест вероятно ще затрудни неговите опити да постигне обрат в развитието на съдебните дела срещу него с помощта на тайните обществе у нас. Както SOSbg.eu  единствено съобщи:

Ексклузивно: Ген. Кирчо Киров се бори за свободата си с помощта на тамплиерите

Запознати коментираха, че наложената мярка за неотклонение „домашен арест“ всъщност не е толкова тежка при произнесена присъда 15 години затвор. Най-тежката мярка за неотклонение е „задържане под стража“.

Малко преди Военно-апелативният съд да сложи ген. Кирчо Киров под домашен арест, в Софийският градски съд  срещу него  беше произнесена присъда този път за разгласяване на държавна тайна.

В стремежа да се оправдае пред медиите за обвиненията в присвояване, ген. Кирчо Киров си навлече условна присъда

 

 

 

 

 

 

 

 

 

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички