Има сделка: "Нова телевизия" е продадена на Келнер, потвърдиха собствениците на медията

Скандинавската компания MTG купи НТВ преди 10 години за 620 млн. евро, сега я продава за 185 млн. евро, сделката се плаща в брой

Скандинавската компания MTG съобщи в понеделник, че е подписала споразумение да продаде 95% от "Нова броудкастинг груп" на PPF Group - холдинг, контролиран от най-богатия чех Петер Келнер.

В текста се посочва и, че чрез стойността на сделката се прави и оценка на 100% от българската медийна група - 185 млн. евро. Плащането ще се извърши изцяло в брой, допълват от MTG. Когато купи "Нова телевизия" през 2008г. скандинавската група плати 620 млн. евро, съобщава Дневник.

Приключването на сделката ще стане след одобрение от регулаторните органи, но страните по нея очакват това да стане през първата половина на 2018 г. По този начин MTG си тръгва от България 10 години, след като инвестира в Balkan Media Group (операторът на каналите "Диема") и година по-късно придоби "Нова", за която в момента работят 650 души.

От "Нова телевизия" засега се въздържаха от коментар.

Кой е Петер Келнер?

Началото на бизнеса си Келнер прави с търговия с копирни машини, а впоследствие по време на масовата приватизация прави инвестиционния фонд PPF, който през годините се разраства до огромна инвестиционна компания с разнообразни интереси. Келнер ще навлезе в България именно чрез PPF. Групата управлява активи за над 35 млрд. евро в индустрии като банки, застраховане, биотехнологии, земеделие и имоти. Чрез различните си бизнеси присъства в много държави като Русия, Словакия, Китай, Румъния, САЩ, Франция, Виетнам и др. Келнер вече има опит и в телекомуникациите, където държи над 80% от О2, най-големия оператор в Чешката република и номер три в Словакия, с общо над 7 млн. абонати на мобилни услуги в двете страни. Собственик е и на компанията за телекомуникационна инфраструктура Cetin.

 

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички