КНСБ: 581 лв. е издръжката за човек в четиричленно семейство, богатите стават по-богати, бедните - все по-бедни

Издръжката на живота в България е излизала средно 581 лева за член на четиричленно домакинство в края на декември миналата година, а за нормален за страната стандарт на живот разходите за такова семейство са възлизали на повече от 2300 лв. Това са данни на КНСБ, които оповести пред БНР Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания. Тя уточни, че издръжката на живота се увеличава плавно заедно с доходите. Те обаче се разпределят неравно, като богатите българи стават по-богати, а бедните – все по-бедни:

Размерът на общия доход средномесечно на едно лице представлява 83% от необходимите средства за издръжка на живот, докато през 2010 година същото е представлявало около 60,3%. Поради изключително ниската база той не е осезаем и не се усеща от българските домакинства. Нарастването на доходите не се разпределя равномерно. При високодоходните нарастването е с по-голяма скорост, съответно и високодоходните домакинства нарастват по-бързо, докато бедните домакинства намаляват за едногодишен период, но техният процент на намаление е значително по-бавен.

За всеки от двамата родители в семейство, живеещо в София, средната работна заплата не трябва да бъде по-ниска от 1512 лева, за да се осигурят необходимите средства за нормален живот в столицата. 

По данни на КНСБ, необходимите средства за издръжка на живота на домакинство в София е значително по-висока - 3 023 лева, което прави близо 756 лева на човек. За десет години издръжката се е повишила със 108 лева на човек. 

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички