ОБРЪЩЕНИЕ

НЗОК дължи пари на клиники в България, не само в чужбина, българските болници също са европейски, пишат болнични организации

Здравната каса дължи пари и на болници в България, а не само на чуждестранни клиники. Това заявиха от Българската болнична асоциация и сдруженията на общинските и частните болници в обща декларация, изпратена до президента, премиера и парламента.

За последните три години за проведено лечение на здравноосигурени българи НЗОК дължи сумата от над 122 милиона лева, без да се брои законната лихва за просрочените плащания, се казва в декларацията. В нея се настоява, когато депутатите разглеждат въпроса със задълженията на Здравната каса към болници в Европейския съюз, да се вземе предвид, че българските болници са също европейски, а работещите медици и лекуващите се пациенти също са европейци. 

Обръщаме се към депутатите на Извънредния събор на Българския лекарски съюз с предложение да разгледат въпроса с неизплатените от Здравната каса средства за болнична помощ и да преценят дали решаването му да не бъде поставено като условие за подписване на новия Национален рамков договор, пише още в декларацията, цитирана от БНР.

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички