Отиде си обичаният от всички Бате Коко, "цяла една епоха на светлина и човещина си отива"

Актьорът Николай Николаев, известен като Бате Николай, е починал. Това съобщи синът му Стефан Николаев в социалните мрежи. 

Той си е отишъл на 77-годишна възраст. 

Преди дни той получи инсулт и беше приет в интензивното отделение на Първа градска болница. 

"Цяла една епоха на светлина и човещина си отива", написа синът за актьора. Бате Николай бе обичан от мнозина, а години от живота си посвети да помага на малките пациенти със смехотерапия в Пирогов. 

През август 2016 година Бате Николай бе пребит в района на жп гарата във Вакарел. Нападнал го е рецидивист с присъди - Стоян Боджов.

Нападението станало в късните часове на нощта, когато актьорътсе притекъл на помощ на друг мъж, за да не му откраднат телефона. В замяна получил удари по тялото и лицето, след което беше хоспитализиран.

Има книга - "Аз клоунът". Той споделя, че "80% от българския народ е болен от най-тежката болест – невроза. Тя води до неизлечимото заболяване – депресия. Тя не се лекува. Може да затихне, но не се лекува”.

Николай Стефанов Николаев е роден в град Силистра 18 октомври 1940 г. Известен е и с псевдонима Бате Николай. Син е на Стефан Николаев, внук на поп Никола, свещеник от Русе и родственик на Васил Левски. Брат е на илюзиониста Васил Николаев-Орфи. Баща на българския художник Стефан Николаев.

Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ , в класа на проф. д-р Кръстьо Мирски, 1965.

През 1947 г. семейството му се премества да живее в София. Баща му става директор на Музикалния театър.

Звездата му изгрява като „Бате Николай“ в детското тв предаване „Сладкарница Захарно петле“.

Заедно с актьора Марин Неделчев влизат в трупата на италианския цирк „Нандо Орфей” и правят големи турнета, като клоуни-фокусници. Учавства в Коледна програма за телевизията - „Манежа на сънищата“, с участието на Елизабет Тейлър.

Актьор в Народен театър „Иван Вазов“.

Стана професор Коко, завеждащ „Клиника по психо- и смехотерапия” в Института „Пирогов”, носител на държавни отличия, академик от Българската академия за наука и изкуство (БАНИ). От 2002 година е пенсионер.

Източник: Вести

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички