Където народът, там и ние: Борисов изтегли Истанбулската конвенция

Референдум за Истанбулската конвенция няма да има - депутатите отхвърлиха предложението на БСП за провеждане на национално допитване
Снимка: Дневник, архив

Правителството отмени решението, с което в началото на годината прие Конвенцията на Съвета на Европа срещу домашното насилие, по известна като Истанбулската конвенция. Документът се оттегля от парламента, където е внесен за ратификация. Премиерът Бойко Борисов обясни, че това се прави, за да се успокои общественото мнение и заради негативните реакции на коалиционните партньори, православието и мюфтийството, съобщава БНР.

"Ние сме длъжни да се съобразим с това, което народът иска. Сега, много внимателно и Конституционният съд ще се произнесе по тази тема, може да е спокойно, когато са оттеглени да водим дебати или да преценяваме кое е правилно и кое не, за да може в спокойна политическа, обществена атмосфера да се претегли всичко, което е "за" и "против". С този акт ние считаме, че ще приключи тази тема, по която несправедливо бяхме обвинявани", каза премиерът Борисов.

Междувременно стана ясно, че референдум за Истанбулската конвенция няма да има. Със 121 гласа депутатите отхвърлиха предложението на БСП за провеждане на национално допитване с въпрос "Против ли сте НС да ратифицира т. нар. Истанбулска конвенция“. Оспорваният дебат продължи близо два часа. 

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички