"Обединените патриоти" се разграничиха от Симеонов, бранят патриарх Кирил заради фразата, че бил "второразрядно съветско ченге и хитрец, известен като цигарения митрополит на Русия”

Пореден разкол в средите на Патриотите показва ясно, че обединението им върви към сигурен разпад и ново преразпределение на отломките в политическия спектър
Снимка: Клуб Z, архив

Парламентарната група на "Обединените патриоти" се разграничава от грубите и недопустими нападки на вицепремиера Валери Симеонов, направени по БНТ срещу главата на най-голямата правослвна църква в света.

Симеоново каза: „Патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил e второразрядно съветско ченге и хитрец, известен като „цигарения митрополит на Русия”.

Патриотитя смятат, че е „недопустим подобен език към Негово светейшество патриарха на Руската православна църква Кирил, който беше приет официално от премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев и отслужи заедно с българския патриарх Неофит празнична литургия по случай 140 години от Освобождението на Бългрия от турско робство.”

„Обединените патриоти” настояват вицепремиерът Валери Симеонов да поднесе извинение на Руския патриарх.

При гласуването на позицията четиримата депутати от партията на Симеонов – НФСБ, са напуснали стаята. При гласуването е имало кворум и се е приело разграничаване от изказванията на Симеонов,  Десислав Чуколов от "Атака" също смята, че декларацията, подписана от Волен Сидеров отразява мнението на на "Обединени патриоти", според правилника на групата.

"Ако продължат с тези декларации, нещата стават лоши, проблем за момента няма, но може да се появи", каза Валентин Касабов от НФСБ. Той определи документа, като "глупости" и "безумни неща". Той и партията му подкрепяли изказването на Симеонов.

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички