„Девствената проститутка“ на Николай Волев препълни „Перото“

Режисьорът получи артистична подкрепа от Катето Евро и Башар Рахал
Снимка: Орлин Огнянов

Няколко поколения зрители свързват името му със знакови за българското кино игрални и документални филми като „Двойникът“, „Господин за един ден“, „Дом № 8”, „Да обичаш на инат“, „Маргарит и Маргарита“.

Оказва се, както сам призна Николай Волев, при представянето на  автобиографичната си книга, писането се оказало работа дори по-трудна от създаването на един филм:

В киното на режисьора помагат всички – актьорите, операторът, целият екип, пред белия лист си сам.

Но при представянето на книгата, която излезе в поредицата на издателство „Колибри“ „Библиотека Амаркорд“, режисьорът Николай Волев беше подкрепен от актьорите Катерина Евро и Башар Рахал, които разиграха пред многобройната публика диалога, с който започва автобиографията. И докато Башар се беше превъплътил в автора, Катето изигра ролята на взискателната муза.

Николай Волев получи подкрепа и от скулптура Павел Койчев, който беше подредил в „Перото“ експозиция с графики на Волев.

„Девствената проститутка“ вече заживя своя живот в ръцете на читателите си, да ѝ пожелаем късмет с думи на нейният автор:

Живях и продължавам да живея волно. Не се подчиних на никого, освен на собствената си съвест, изповядва се режисьорът.

Намирам за половинчато твърдението на Уди Алън: „Талантът е късмет. Важното в живота е смелостта.” Аз мисля, че и двете са дар от природата. Човек или ги има, или не. Затова предпочитам гледната точка на Буковски: „Смелостта е въпрос на стил в една безнадеждна ситуация, каквато е животът.”

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички