8 март – денят, в който трябва да си спомним за правата на жените

Снимка: Канал 3

От края на 19 в., първоначално световното социалдемократическо движение, а след това и  много други обществени организации започват борба за равноправие между жените и мъжете. Сега век и половина по-късно, като че ли правата на жените са факт. Те гласуват, защитени са като майки, кариерното им израстване е основна ценност.

Но ще бъдем напълно нечестни и несправедливи, ако приемем, че в България, а и в много други страни по света, правата на жените са защитени, а заедно с тях и тяхната чест и достойнство. Движението „Me Too” (И аз също) на холивудски знаменитости показва, че насилието над жени съществува и в най-богатите краища на планетата. А какво правим в България, в нашата държава, където 1/3 от жените, девойките, майките са подложени на насилие

Тези дни в Париж феминистките движения накараха президента Еманюел Макрон да санкционира фирми, които за равен труд плащат по-ниска заплата на жени. България неравноправното заплащане е масово явление и на 8-ми март, когато поздравяваме своите близки трябва да направим, така че българските жени да не се чувстват дискриминирани. Нека да вземем предвид срамния факт, че у нас само 8-10% от високите държавни длъжности се заемат от жени. Нали уж сме европейци !? В Европа това са 1/3 от тези постове, а в скандинавските страни, Германия достигат до 50%.

Ето защо, когато днес поздравяваме своите деца, съпруги, майки, баби, когато ги целуваме или им даваме цветя, нека да помислим и за тези жени, които са дискриминирани или просто забравени в тяхната бедност. Модерността на съвременните общества е правопропорционална на мястото и ролята на жените, на гарантирането на техните права, на равнопоставеността между половете.

Честит празник, Скъпи Дами! Нека всеки от нас, вашите синове, съпрузи и колеги, направим така, че да реализирате своята женска сила!

 

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички