"Европа и за нас" поискаха на втория си национален протест надзирателите и служителите в "Съдебна охрана"

След като преговорите с министър Цачева се оказаха безрезултатни, протестиращите се обръщат към министър Горанов и премиера Борисов

За втори национален протест в столицата се събраха надзирателите и служителите в "Съдебна охрана". Те настояват за 20% увеличение на заплатите и назначаване на още служители, подобряване на условията на труд и решаване на проблемите с натрупаните дни отпуск. Протестът е под надслов "Европа и за нас" и е под формата на митинг - шествие.

Два лъча - от Съдебната палата и от Министерство на правосъдието ще се слеят, за да продължат шествието до Министерство на финансите и до Министерски съвет.

По-рано пред БНР Пламен Христов от синдикат "Охрана" обясни:

Ще ни водят гайдари в национални носии, защото трябва да се върнем към българщината, трябва да се върнем към нашето, националното, за да се разберем, а не само да летим в облаците и в европейските виждания и в европейските стандарти, защото долу - при нас, тези стандарти ние не ги усещаме, обясни той.

Над 20 автобуса и 100 коли с надзиратели пристигат в София за протестния митинг-шествие. Това пише в писмо до медиите от Синдиката на служителите в затворите.

Повече от 70 души от Сливенския женски затвор са заявили участие в протеста, каза синдикалният лидер на служителите в затвора Цветан Михайлов.

Предвижда се по време на митинг-шествието символично да бъдат оставени ключовете от затворите в България пред Министерския съвет/МС/ и Министерство на правосъдието, каза Михайлов.

Трябва да се търсят спешни решения, поне за удовлетворяване на исканията в техния минимум. Настояваме да се започне с изравняване на социалния статус на служителите на този с останалите от сектор „Сигурност, подчерта той и коментира.

Пазарджик също се включва в националния протест на надзирателите и служителите на Дирекция " Охрана", каза младши инспектор Димчо Димов.

Заедно двата синдиката се обединяваме. Искаме изравняваме на статута със служителите на МВР. Искаме достойно заплащане на положения труд. От Пазарджик ще присъстваме около 40 човека, каза Димов.

Преговорите с министъра на правосъдието Цецка Цачева до момента са безрезултатни, като в края на февруари тя категорично обяви, че увеличение на заплатите с исканите 20 % тази година е невъзможно. По тази причина в открито писмо Синдикатът на служителите в затворите покани на днешния протест премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов с надеждата преговорите да продължат с тях.

Надзирателите обявяват готовност протестите им да продължат до изпълнение на исканията им, а ако днес никой не им обърне внимание, следващия пик на недоволството ще бъде на 26-ти и 27-ми март, когато в България пристигат всички правосъдни министри от Европейския съюз.

Източник: КРОСС

 

 

 

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички