Ще станем ли отново свидетели на протестиращи съдии?

Задкулисният натиск върху съдийската колегия на ВСС, за да бъде наложен Светлин Михайлов като председател на СГС може да предизвика открито недоволство сред магистратите
Снимка: bTV, Ладислав Цеков. Ще застанат ли магистратите от СГС на мястото, където преди година протестираха колегите им от СРС?

Така или иначе скоро ще разберем дали в резултат от т.нар. реформа нещо се е променило, дали има някакви, дори съвсем плахи симптоми на „оздравяване“ по върховете на съдебната система, като например поне малко чувство за срам и приличие. Или в „здравата“ хватка на статуквото тежкото заболяване продължава да си вирее и дори се връща към своя най-мрачен и безсрамен стадий.

Така колегата от Дойче Веле Ясен Бояджиев завършва коментара си за странните обстоятелства около избора за председател на най-голямото и най-важно окръжно съдилище у нас – Софийския градски съд.

Да се върнем накратко към  събитията. През септември 2017 г. Калоян Топалов подаде оставка като председател на СГС по лични причини. Запознатите с потайностите на съдебната система у нас още тогава коментираха, че Топалов е сторил това под силен натиск.

Малко по-късно Общото събрание на съдиите от Софийския градски съд посочи съдия Десислава Попколева за временен председател на институцията до избор на нов титуляр. От 69 присъстващи магистрати съдия Попколева е получила гласовете на 55 свои колеги.

Другият кандидат за временен шеф на СГС Светлин Михайлов е получил само 5 гласа.

През ноември миналата година мнозинството съдии от СГС се обедини около номинацията на колежката им от наказателното отделение Величка Цанова като председател на съда. Съдия Цанова , която малко след това се отказа по лични причини.

Така кандидати за административен ръководител на толкова важното съдилище се оказаха двама магистрати, които сами издигнаха кандидатурите си – Евгени Георгиев и Светлин Михайлов.

На свое Общо събрание магистратите от СГС подкрепиха кандидатурата  на съдия Евгени Георгиев.

Магистратите от СГС мажоритарно подкрепиха кандидатурата на Евгени Георгиев за председател на съда

Така на практика съдебните кадровици от ВСС на два пъти получиха ясен сигнал, че Светлин Михайлов е нежелан за административен ръководител от магистратите в Софийския градски съд. Това обстоятелство е много важно, заради препоръките на Европейския съюз за засилване на съдийското самоуправление у нас, при реформата на съдебната си система.

Междувременно, журналисти с професионален интерес към темата, творци и активни граждани внесоха обща позиция във Висшия съдебен съвет.

Журналисти питат съдийската колегия във ВСС: Толкова ли бързо забравихме?

Антикорупционния фонд официално изпрати своите въпроси и към двамата кандидати.

Видно от въпросите съдия Светлин Михайлов  е декларирал над 1 милион лева в банки и недвижими имоти с особено висока стойност, което логично води и до въпроси за изясняване преди процедурата за административен ръководител на една от най-важните съдебни институции в страната.

Кандидатът Михайлов е страна по имотни сделки, които са на цени, видимо разминаващи се с пазарните, като например придобита през 2016 година парцел от малко над един декар в софийската вилна зона “Американски колеж” в София на цена 18 000 лева (със статут на земеделска земя, но частично попадащ в зона за възможно застрояване).

Кандидатът е страна и по договори за дарения със свои роднини за шестцифрени суми. Тези транзакции пораждат съмнения за симулативни сделки с цел осигуряване на законни средства и следва да бъдат изяснени в процеса на събеседване, чиято цел по закон е да се изяснят професионалните и нравствените качества на кандидатите за административни ръководители на СГС.

Светлин Михайлов не можа да отговори на въпросите отправени у от Антикорупционния фонд на насрочената на 20 февруари във ВСС процедура за избор на председател на СГС, защото междувременно постъпи в болница.

 Светлин Михайлов постъпил в болница. Отлагат избора за шеф на СГС

Още тогава анализатори коментираха, че натискът върху членове на съдийската колегия на ВСС, които с гласовете си да осигурят мнозинството за избора на Михайлов до момента не е бил успешен. Дали усилията на задкулисието да наложи Светлин Михайлов за председател на СГС са успели ще разберем на 13 март.

Ha 13 мapт BCC пак щe ce oпитa дa избepe нoв пpeдceдaтeл нa Coфийcĸия гpaдcĸи cъд

Но сред магистратите от Софийския градски съд може да назреят радикални настроения. Ако кадровиците от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет не се съобразят с двукратния им отрицателен вот и с избора си все пак им наложат като административен ръководител Светлин Михайлов, най-вероятно ще станем свидетели на нови съдийски протести.

Преди повече от година магистратите от Софийския районен съд възнегодуваха срещу решения на тогавашния Висш съдебен съвет и протестираха нееднократно пред сградата на ул. „Екзарх Йосиф” №12.

Изглежда, че българските магистрати трябва сами да извоюват това, което обществото им дължи – самоуправлението си.

Светлото бъдеще на съдебната система става все по-светло: Светлин Михайлов се завръща

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички