ИСТОРИЧЕСКО

Република Корея подготвя среща на върха с КНДР, южнокорейците не вярват на Ким

Администрацията на президента на Република Корея ще приключи създаването на комисия за подготовка на междукорейската среща на върха до края на седмицата. Това съобщи днес говорител на кабинета на южнокорейския лидер, информира ТАСС.

Вече е назначен ръководител на комисията, а първото й заседание ще се проведе в края на седмицата. Сформирането на комисията се извършва съвместно със севернокорейската страна и поради тази причина процесът ще отнеме известно време, се отбелязва в изявлението.

Десетчленна южнокорейска делегация, оглавявана от директора на Службата за национална сигурност Чун Ею-йо, направи посещение в Северна Корея в началото на миналата седмица и над четири часа разговаря със севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

След преговорите бе съобщено за постигната договореност в края на април да се проведе среща между лидерите на Северна и Южна Корея. Пхенян обяви и готовност да започне консултации за нормализиране на отношенията с Вашингтон, както и да замрази ракетно-ядрените изпитания за периода на диалога.

В същото време анкета, публикувана от агенция "Риълмитър", показва, че близо половината южнокорейци не вярват в обещанията на Северна Корея за ядрено разоръжаване, информира ТАСС.

Малко над 73% от анкетираните приветстват последните ходове на Пхенян, насочени към намаляване на напрежението на Корейския полуостров. Същевременно 45,7% от запитаните посочват, че не се доверяват на думите на Севера за готовността да се откаже от ядрената си програма, посочва агенцията.

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички