Кой запали бившия театър "Ренесанс" в деня на изборите?

Покривът на вече бившето заведение "Син сити" в центъра на София горя
Снимка: Забелязано в София

Пожар горя в бившата сграда на столичния театър "Възраждане". Няма пострадали при инцидента. 

Сигналът е получен минути преди 15.30 часа.

Огънят е тръгнал от втория етаж на сградата, която в момента е изоставена. Най-вероятно клошари, които живеят вътре, са подпалили боклуци, като това е причинило инцидента. Това обясни пред БНР старши комисар Веселин Гетов, директор на Столичната "Пожарна": 

Сградата не е обитавана от доста време, може би повече от година. Както виждате, свободен е достъпът за всеки. Докладвахме ви, че първият екип, който е пристигнал, е видял дори един от клошарите да бяга.

Над 100 квадратни метра площ са изгорели при пожара. Огънят не е засегнал околни сгради. Заради инцидента за близо час беше спряно движението по бул."Христо Ботев".

Някогашния театър "Ренасанс" дълги години беше профсъюзен дом на културата с добре функционираща театрална зала-киносалон. Цялата сграда предлагаше добра материална база за културни събития и художествени прояви. 

Новото време прехвърли собствеността и сгладата премина в ръцете на нови собственици, които го превърнаха в "Града на греха" - фолк заведението "Син сити".

Част от покрива на някогашния театър "Ренасанс"бе премахнат през март миналата година. Строителния надзор на Столична община издаде заповед да бъде възстановен. Според плановете на собственика на мястото ще се строи лъскава сграда. 

Сградата, в която се намираше Син сити, е определена като архитектурно-строителен паметник на културата, категория "за сведение", на 3 юли 2003 г. с протокол на Националния съвет за опазване на паметниците на културата към МК. Същото е вписано и в протокол на Общински експертен съвет по устройство на територията към решение за Изменение на плана за регулация и застрояване за три УПИ - V за озеленяване, VІ за административна сграда и VІІ, за кв. 210, м. Западно направление - проектът предвижда изграждане на нова сграда, висока 12, 8 и 9 етажа и не предвижда запазване на съществуващата. Одобрен е от главния архитект на 18 ноември 2003 г. - постът тогава заема арх. Стоян Янев.

SOSbg ще проследи разследването за възникването на пожара - засега първите обяснения на старши комисар Веселин Гетов много подозрително приличат на официалната версия за опожаряването на тютюневите складове, паметник на културата в Пловдив.

Дали пловдивските херострати не са се преместили в София?

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички