Мъск тества космолета за Марс догодина

Ръководителят на американската компания Space X Илон Мъск възнамерява първият полет на космическия кораб, предназначен за усвояване на Марс, да е през първата половина на 2019 г., съобщиха ТАСС и Франс прес. Той заяви това на ежегодния фестивал на киното, музиката и технологиите "Саут бай Саутуест" в Остин, Тексас.

"Строим първия марсиански или междупланетен кораб, който ще е готов за кратки полети към края на първата половина на следващата година", каза Мъск пред телевизия Си Ен Би Си.

При това той отбеляза, че невинаги успява да спази заявените предварително срокове за осъществяване на проектите си.

В случая не скри, че разчита на общата подкрепа, вдъхновението и добрата воля на американските предприемачи и широката общественост.

"Смятам, че когато построим кораба, ще получим нагледно потвърждение, че по този път могат да тръгнат други компании и държави - поясни Мъск. - Засега те не мислят, че това е възможно, но ако успеем, ще се включат в играта."

По-рано той оповести, че целта ще е програмата за колонизиране на Марс да започне през 2022 г. Ръководената от него компания разработва ракета носител "Биг Фолкън рокет", висока 106 метра, с диаметър 9 м и полезен товар до 150 тона. Тя ще може да изведе в Космоса междупланетен космически кораб с дължина 48 метра, в който са оборудвани 40 кабини за астронавти. Сред главните отличителни черти на "Биг Фолкън рокет" е, че ще е предназначена за многократна употреба.

БТА

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички