Собственикът на ПАОК Иван Савидис нахлува с пистолет на терена и крещи на рефера: "Мъртъв си!"

Роден в Грузия, Иван Савидис е смятан за един от най-богатите и влиятелни политици в Русия, близък на президента Владимир Путин, член на руската партия "Единна Русия" и депутат в руската Дума
Снимка: Reuters

Заплахи за смърт, собственик на футболен клуб с пистолет на терена и истинска суматоха около отменен гол - така изглеждаше дербито между борещите се за титлата в гръцкото първенство АЕК и ПАОК.

В самия края на срещата, която вървеше към нулево равенство, шефът на бившия клуб на Димитър Бербатов - Иван Савидис, нахлу на терена, за да поиска обяснение от съдията заради отменен гол. Секунди преди това реферът Йоргос Коминис на пръв поглед реши да не зачете гол на Варела, а при повторенията се видя, че той е редовен.

Савидис, чието състояние се оценява на близо 530 млн. долара, бе придружен от охраната си и първо разпореди на футболистите си да се приберат в съблекалнята.

Това обаче не сложи край на скандала! Собственикът на ПАОК се върна, този път без връхната си дреха, а на кръста си носеше личен пистолет. Бизнесменът се насочи към рефера, който след това разкри, че е получил заплахи за живота си. Гръцките медии твърдят, че точните думи на Савидис са били: "Мъртъв си!".

Според доклада на рефера, въоръженият собственик е отправил заплахи и към членове на щаба на АЕК. Футболистите на съперника на ПАОК също са се прибрали в съблекалнята, а при разговор със съдиите са заявили категорично, че не искат да доиграят срещата.

След заплахите съдиите останали на стадион "Тумба" до 2:20 ч. през нощта.

Според медиите в южната ни съседка Коминис е признал попадението на ПАОК, въпреки че страничният рефер е отсъдил засада. Преди да обяви решението си обаче, Севидис е нахлул на терена.

Наскоро ПАОК беше замесен в скандали и покрай мача си с "Олимпиакос". Тогава треньорът на противниците на ПАОК бе ударен с ролка от касов апарат преди началото на мача.

АЕК е начело с 54 точки, а ПАОК има с две по-малко. След победа срещу "Платаниас" "Олимпиакос" се доближи до челото, като има 50.

Самият Иван Савидис е смятан за един от най-богатите и влиятелни политици в Русия, близък на президента Владимир Путин. Собственикът на ПАОК е роден в Грузия и е бил на служба в армията на СССР. След това завършва икономика в университета в Ростов на Дон. Бизнес кариерата му започва от тютюнева компания в Русия, а в момента той и съпругата му Кириаки държат контролния пакет на най-голямата компания за производство на цигари в страната. През април 2017 г. изкупува голяма част от акциите на компания за добив и бутилиране на минерална вода в Гърция, а отскоро е собственик и на една от телевизиите в южната ни съседка.

Саведис заема 30-а позиция в класацията на "Форбс" за най-богати бизнесмени. Той е член на руската партия "Единна Русия" и депутат в руската Дума. 

Преди да застане начело на ПАОК през 2012 г. и да погаси дълга на клуба от над 10 млн. евро, той е бил президент и собственик на "Ростов".

Източник: bTV

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички