ТЕСТ ЗА ТЕМИДА

Москов отива на съд заради българо-турския бартер с ваксините

Снимка: Канал 3

Бившият министър на здравеопазването Петър Москов отива на съд заради българо-турски бартер с ваксини. Прокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд обвинителния акт срещу Москов, бившия му заместник Адам Персенски и трима служители на фирма "Бул Био", информира БНР. 

Москов отива на съд, заради дарението от турското здравно министерство от лятото на  2015  година  на ваксини, които не са разрешени за употреба у нас. Става дума за 100 хиляди дози  детски „Пентаксим" и 100 хиляди дози ваксина за „Хепатит Б“.  Освен имуществена щета от близо 326 000 лева, прокуратурата е посочила в обвинителния акт и неимуществена - създало се е  недоверие в авторитета на Министерството на здравеопазването за осъществяване на ефективен контрол относно упражняваната лекарствена политика и недоверие у гражданите към ползата от ваксиниране на деца.
Той има и обвинения, че е улеснил сключване на неизгодна сделка с „Бул Био" за дарение на 5 милиона дози ваксини БЦЖ и в неупражнен контрол върху лица, на които е възложено управлението на обществено имущество. 
На съд отиват и заместникът на Петър Москов в кабинета "Борисов 2" като негов помагач и трима служители на "Бул Био" за безстопанственост и неизгодна сделка. 

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички