Журналисти питат съдебните кадровици: Важно ли е, че Светлин Михайлов на два пъти не получи одобрението на съдиите от СГС?

Ще възтържествува ли принципът на съдийското самоуправление над задкулисния натиск?

Журналистите, които се обърнаха с позиция към членовете на съдийската колегия на ВСС преди избора на председател на Софийския градски съд отправиха нови въпроси към съдебните кадровици.

Журналисти питат съдийската колегия във ВСС: Толкова ли бързо забравихме?

Това се случи в деня на отложения избор за председател на най-голямото окръжно съдилище в страната. Очакванията към избора на съдебните кадровици са напрегнати.

Ще станем ли отново свидетели на протестиращи съдии?

Какви са новите въпроси:

До членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет

Уважаеми членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет,

На 16. 02. 2018 г. журналисти с професионален интерес към състоянието на съдебната система и върховенството на закона у нас от различни медии, подкрепени от творци и активни граждани, внесохме във ВСС позиция за кандидатурата на съдия Светлин Михайлов за председател на СГС, в която ви попитахме:

Толкова ли бързо забравихме?

Днес бихме искали да разширим нашите въпроси:

- Мислите ли, че съдийското самоуправление трябва да бъде сред основните принципи при кариерното развитие и административното израстване на магистратите в Република България?

- Според вас слабост ли е в кандидатурата на съдия Светлин Михайлов за длъжността административен ръководител  председател на Софийския градски съд обстоятелството, че той не получи доверието на колегите си при две общи събрания на съдиите от Софийския градски съд? При избора за и. д. председател на СГС, съдия Михайлов получи само пет гласа. На общото събрание на съдиите от СГС за изслушване на кандидатите за адинистративен ръководител – председател на Софийски градски съд, съдия Евгени Георгиев получи 44 гласа в подкрепа на кандидатурата си, докато съдия Светлин Михайлов получи само 25 гласа.

-  Приемате ли, че принципът на съдийското самоопределение допуска магистратите от Софийския градски съд да изразят пред българското общество несъгласието си, в случай, че за административен ръководител на съдилището им бъде наложен магистрат, чиято кандидатура в мнозинството си те не одобряват?

Намираме, че осмислянето на горните въпроси ще допринесе за възтържествуване на принципа на разделението на властите и върховенството на закона в Република България.

До този момент позицията изпратена във ВСС беше открепена от:

Асен Йорданов – директор на сайта „Бивол“, Бойко Станкушев - журналист, Григор Лилов – журналист, Димитър Стоянов – журналист от сайта „Бивол“, Елена Алексиева – писател, драматург, Емил Янев – журналист от сайта „SOSbg.eu“, Иван Момчев - режисьор и писател, Кин Стоянов – журналист от сайта „SOSbg.eu“, Любомир Давидков - журналист, Мария Божова, Мария Дерменджиева – преводач, проф. Никола Алтънков – икономист, Николай Стайков - икономист, журналист, член на борда на Антикорупционния фонд, Петя Владимирова – журналист от сайта „Дневник“, Полина Паунова - журналист от сайта "Mediapool", колумнист в "Дойче веле", Рени Нешкова – журналист от сайта „Студия Трансмедия“, Светла Петрова - журналист, Тома Белев, природозащитник.

 

 

 

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички