Румен Радев: Посрещнахме Кирил като духовен водач, той си тръгна като политик

Президентът пита "кой се опитва да похити общия ни празник и да го превърне в повод за разделение", без да отговори към кого са насочени критиките му

"Посрещнахме Негово светейшество патриарх Кирил като духовен водач, а той избра да си тръгне като политик. Но аз съм не само президент, но и християнин, затова не вярвам, че неговата цел е била да всее разногласие между нашите народи", каза Радев при посещение в Пловдив.

Така президентът Румен Радев направи първия си публичен коментар по казуса с поведението на руския патриарх Кирил по време на посещението в България по случай Трети март.

"Нашата благодарност не е за сметка на нашето достойнство и тази позиция много ясно и категорично отстоях пред българския патриарх и уважавани наши митрополити, които бяха на срещата с руския патриарх", казва още Радев.

Той обаче постави под въпрос "кой се опитва да похити общия ни празник и да го превърне в повод за разделение", без да отговори към кого са насочени критиките му.

Радев обяви, че "няма да става заложник на емоциите" и че ще работи за подобряването на отношенията с РУсия, "които други съсипваха в продължение на години".

Повод за думите на президента беше публичното недоволство на руския патриарх от споменаването на благодарности от българска страна не само към Русия, а и към други европейски държави, чиито сънародници са участвали в Руско-турската война, довела до освобождението на България.

Няколко часа след заминаването на руската делегация от София, в сайта на московската патриаршия се появи 5-минутен запис от "назидателна" реч на патриарх Кирил от срещата му с Румен Радев, без предварително предупреждение до българската страна и без включване на отговора на българския президент във видеото, отбелязват колегите от Уебкафе.

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички