Поучително: Тръмп спря сделка за $140 млрд., причината - вероятна заплаха за националната сигурност

Една от най-мащабните сделки в историята на технологиите беше блокирана от Доналд Тръмп. Американският президент спря опитите на базираната в Сингапур компания за производство на чипове Broadcom да придобие щатския си конкурент Qualcomm от съображения за националната сигурност на САЩ. Това съобщи Bloomberg.

Предложената цена за сключване на сделката възлизаше на 140 милиарда долара, което щеше да я направи най-скъпата продажба в историята на технологичния сектор.

Тръмп е взел решението по препоръка на Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS), която осъществява надзор върху придобиванията на американски фирми от чуждестранни купувачи.

Нейното решение бе обявено само няколко часа след като Хък Тан, главният изпълнителен директор на базираната в Сингапур Broadcom, се срещна с представители на Пентагона като последно усилие да спаси сделката.

„Има надеждни доказателства, които ме карат да вярвам, че Broadcom Ltd., придобивайки Qualcomm, може да предприеме действия, които заплашват да накърнят националната сигурност на САЩ", казва Тръмп в заповедта, подписана в понеделник вечер във Вашингтон.

Притесненията на анализаторите са свързани с това, че Broadcom може умишлено да забави инвестициите в изследвания и разработки на Qualcomm, за да отслаби позициите на американската компания. Това би позволило на китайския конкурент Huawei да поеме лидерството в сектора.

Broadcom е известна със стратегията си за растеж чрез придобивания и продажба на активи, като е по-слаба в частта за научни разработки.

От своя страна Broadcom заяви в изявление, че преглежда заповедта и че „категорично не е съгласна, че предложеното придобиване на Qualcomm поражда опасения за националната сигурност".

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички