СКАНДАЛЪТ "СКРИПАЛ"

Москва няма да отговори на британския ултиматум, докато Лондон не предостави проби

Москва няма да отговори на британския ултиматум относно предполагаемото тайно съветско химическо оръжие, използвано за отравянето на бивш двоен агент, докато Великобритания не предостави проба от веществото.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от руски и западни медии.

66-годишният Скрипал и 33-годишната му дъщеря Юлия се намират в критично, но стабилно състояние в болница, след като изпаднаха в безсъзнание на обществена пейка пред търговски център в английския град Солсбъри в неделя.

Вчера премиерът на Великобритания Тереза Мей заяви, че има много голяма вероятност Русия да стои зад атаката. Мей разкри, че бившият руски шпионин Сергей Скрипал е бил отровен с вещество, разработено в бившия СССР. Британските медии разкриха, че става дума за "новичок". То е нервно паралитично вещество, което засяга нервната система на човека. Разработено е през 70-те години на миналия ХХ век в СССР. Новичок е бил предназначен за военни цели. Химикалът е забранен за използване.

Лавров подчерта, че са изпратили молба за получаване на достъп до това вещество, за да може руските експерти да извършат тест в съответствие с Конвенцията за химически оръжия.

До момента молбата ни е пренебрегвана от британска страна, поясни той.

По думите му правилата на Организацията за забрана на химическите оръжия позволява на Лондон в този случай да поиска от Русия заподозряното химическо оръжие и очаква отговор в рамките на 10 дни. Ако отговорът е незадоволителен, Великобритания може да внесе оплакване в Изпълнителния съвет на организацията и на конференцията на страните членки, обясни Лавров.

Руският дипломат подчерта, че Москва няма никаква връзка и вина за отравянето на Скрипал, готова е да сътрудничи.

В същото време бившият директор на Федералната служба за сигурност на Русия Николай Ковалев смята, че британски шпиони може да са замесени в отравянето на Скрипал. Той подчерта, че инцидентът вече причини "голяма вреда" на Русия.

Ковалев поясни пред РИА Новости, че основно САЩ и Великобритания могат да спечелят от отравянето на бившия двоен агент.

В същото време от Организацията за забрана на химическите оръжия са "изключително обезпокоени" от химическата атака и поискаха виновните да бъдат подведени под отговорност.

Източник: News.bg

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички