ОФАНЗИВА

Анкара твърди, че Африн е напълно обсаден, кюрдите отричат, Ердоган ще разширява кампанията на изток

Снимка: АР

Турските военни обявиха, че напълно са обсадили центъра на град Африн след почти двумесечната кампания за превземането на северозападния, контролиран от сирийските кюрди град, съобщава Анадолската агенция.

Уточнява се, че турските сили и техни присъдружни сирийски бунтовници също така са завладели "критично важни райони".

Кюрдски източници посочиха, че всички пътища в Африн са били обстрелвани, но отрекоха, че е бил обсаден.

Стотици цивилни са избягали вчера от града в близките райони, контролирани от сирийското правителство.

По-рано Турция обяви, че планира да прекрати т. нар. офанзива "Маслинова клонка" около Африн до края на май, докато също така настоява САЩ да попречат на кюрдските бойци да отидат в Африн от град Манбидж, където се намират значителен брой американски военнослужещи.

Също така турският външен министър Мевлют Чавушоглу предложи по-рано на американския си колега Рекс Тилърсън Манбидж да бъде съвместно управляван от Вашингтон и Анкара, като се гарантира, че кюрдските милиции като "Отрядите за защита на народа" ще напуснат района.

"Постигнахме общо разбиране с американците по въпроса за стабилизирането на Манбидж и други градове на изток от Ефрат. Създадохме работни групи за това", посочи Чавушоглу в интервю за германския вестник "Цайт".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обаче по-рано заяви, че ще разшири кампанията в Африн в източна посока "чак до иракската граница", заричайки се да прогони "терористите" от Манбидж, а впоследствие призова американските войски да напуснат града.

Операцията на Турция, целяща да прогони "Отрядите за защита на народа" от Африн, започна на 20 януари.

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички