Съдебните кадровици не избраха председател на СГС

Противоречивата кандидатура на Светлин Михайлов получи само два гласа

Съдийската колегия на ВСС не успя да избере председател на Софийския градски съд. Кандидатите за поста бяха двама – за Евгени Георгиев гласуваха петима от 14-те членове на съдийската колегия. За Светлин Михайлов гласуваха двама. Така нито един от двамата не успя да събере необходимите 8 гласа в своя подкрепа.

През септември 2017 г. Калоян Топалов подаде оставка като председател на СГС по лични причини в средата на своя мандат. Запознатите с потайностите на съдебната система у нас още тогава коментираха, че Топалов е сторил това под силен натиск.

Малко по-късно Общото събрание на съдиите от Софийския градски съд посочи съдия Десислава Попколева за временен председател на институцията до избор на нов титуляр. От 69 присъстващи магистрати съдия Попколева е получила гласовете на 55 свои колеги.

Другият кандидат за временен шеф на СГС Светлин Михайлов е получил само 5 гласа.

През ноември миналата година мнозинството съдии от СГС се обедини около номинацията на колежката им от наказателното отделение Величка Цанова като председател на съда. Съдия Цанова , която малко след това се отказа по лични причини.

Така кандидати за административен ръководител на толкова важното съдилище се оказаха двама магистрати, които сами издигнаха кандидатурите си – Евгени Георгиев и Светлин Михайлов.

Перипетиите около провеждането на днешния избор бяха свързани със ясно изразини сигнали, че определени заинтересувани кръгове оказват серизен натиск върху членовете на съдийската квота във ВСС за председател на най-големия окръжен съд да бъде избран Светлин Михайлов, въпреки скандалното ехо, което ознаменува финалът на първия му мандат като председател на СГС през 2009 г.

Светлото бъдеще на съдебната система става все по-светло: Светлин Михайлов се завръща

На своето Общо събрание от 12. 02. 2018 г. съдиите от Софийския градски съд дадоха своето предпочитание на другия кандидат съдия Евгени Георгиев.

Магистратите от СГС мажоритарно подкрепиха кандидатурата на Евгени Георгиев за председател на съда

На 16. 02. 2018 г. журналисти с професионален интерес към темата, творци и активни граждани внесоха обща позиция във Висшия съдебен съвет.

Журналисти питат съдийската колегия във ВСС: Толкова ли бързо забравихме?

„Антикорупционния фонд официално изпрати своите въпроси и към двамата кандидати. Видно от въпросите съдия Светлин Михайлов  е декларирал над 1 милион лева в банки и недвижими имоти с особено висока стойност, което логично води и до въпроси за изясняване преди процедурата за административен ръководител на една от най-важните съдебни институции в страната.

Кандидатът Михайлов е страна по имотни сделки, които са на цени, видимо разминаващи се с пазарните, като например придобита през 2016 година парцел от малко над един декар в софийската вилна зона “Американски колеж” в София на цена 18 000 лева (със статут на земеделска земя, но частично попадащ в зона за възможно застрояване).

Кандидатът е страна и по договори за дарения със свои роднини за шестцифрени суми. Тези транзакции пораждат съмнения за симулативни сделки с цел осигуряване на законни средства и следва да бъдат изяснени в процеса на събеседване, чиято цел по закон е да се изяснят професионалните и нравствените качества на кандидатите за административни ръководители на СГС.

Светлин Михайлов не можа да отговори на въпросите отправени у от Антикорупционния фонд на насрочената на 20 февруари във ВСС процедура за избор на председател на СГС, защото междувременно постъпи в болница.

На днешното заседание кандидатът отправи упреци за влошеното си здравословно състояние срещу Антикорупционния фонд и медиите, които са разпространили въпросите към него:

Точно тези медийни публикации, в които бяха цитирани въпросите на „Антикорупционния фонд“, доведоха до влошаване на здравословното ми състояние – се оплака Михайлов, като намекна, че щял да търси правата си в съда.

Междувременно днес преди началото на заседанието журналистите, които  внесоха във ВСС своята Позиция я допълниха с нови въпроси:

Журналисти питат съдебните кадровици: Важно ли е, че Светлин Михайлов на два пъти не получи одобрението на съдиите от СГС?

След днешното гласуване административното ръководство на Софийския градски съд остава в ръцете на съдия Десислава Попколева до провеждането на нова процедура за избор на председател на съда. Принципите на разделение на властите и върховенството на закона само ще спечелят, ако при провеждането на новата процедура съдиите от СГС успеят да излъчат силна кандидатура от своите среди.

 

 

 

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички