САЩ, Великобритания и Франция удариха Сирия

Целите са да се попречи на режима да използва отново химически оръжия

Съединените щати, Франция и Великобритания нанесоха ракетен удар над Сирия. В ранните часове на нощта са били обстреляни райони около столицата Дамаск, в които има предприятия за производство на химически оръжия.

Атаката е в отговор на предполагаемата химическа атаката от страна на режима на президента Асад срещу цивилни в град Дума миналата седмица.

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че е дал нареждане за атаки по специфични цели в Сирия срещу режима на Башал Асад, заедно със съюзниците Великобритания и Франция. Според Тръмп целта е да се попречи на режима в Сирия да използва химически оръжия срещу собствения си народ.

Тръмп каза, че САЩ са готови за продължителна мисия в Сирия. Час по-късно обаче американският министър по отбраната ген. Джеймс Матис го опроверга, като каза, че това е една единствена атака, която продължила около 1 час.

Засега са били ударени три цели в Сирия, обявиха от Пентагона - край Дамаск и град Хомс. А министърът на отбраната на Съединените щати заяви, че няма жертви при операцията.

В момента това е еднократен изстрел, който вярвам, че ще изпрати много силно послание, заяви ген. Джеймс Матис.

Ударите са били срещу цели, свързани с химичкото оръжие на режима.

Целта на нашите действия тази нощ е да установим дълготрайна спирачка срещу производството, разпространението и употребата на химическо оръжие. Установяването на такава спирачка е от жизненоважен интерес за националната сигурност на Съединените щати, заяви Тръмп.

Ударите в Сирия са извършени с ракети „Томахоук”. Това е управляема крилата ракета, която прецизно се насочва чрез сателит. Тя тежи тон и половина и е дълга над шест метра. Обсегът ѝ е между 1500 и 2500 километра.

Използвани са и ракети, изстреляни от бомбардировачи Б1 на американските военно въздушни сили.

Ракетите са истреляни от ракетният кораб Доналд Кук и самолети на Франция и Великобритания.

Атакувани са три обекта в Сирия. Това са изследователски комплекс в Дамаск, предполагаем склад за химически оръжия западно от град Хомс и важен команден център близо до същия град.

Сирийската държавна телевизия съобщи, че са свалени над 10 ракети от противовъздушната отбрана на страната. С какво разполагат сирийските военни: основно с ракетни зенитни комплекси „Квадрат” и „Нева”, както и с противовъздушна артилерия.

Руските военни, които са разположени край Латакия и Тартус, са в готовност да защитават своите бази.

Там са разгърнати мобилният зенитен комплекс „Панцир”, който е предназначен именно за борба с малки обекти, като ракетите „Томахоук”. В готовност е и големият ракетен комплекс S-400. Но до момента няма информация руските военни да са участвали  в защитата на Сирия.

Сирия отрича да е извършила атака с химическо оръжие срещу цивилното население на град Дума. Но режимът в Дамаск вече предупреди, че извършването на въздушни удари е риск към разпалване на война.

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички