ФРЕНСКАТА ВРЪЗКА

Париж: Операцията е легитимна

Снимка: REUTERS

Военната операция на САЩ, Великобритания Франция в Сирия е легитимна, съразмерна и прецизна, заяви тази сутрин френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от Франс прес.

Химическата ескалация в Сирия не е приемлива, каза Льо Дриан, който направи изявление в Елисейския дворец заедно с министърката на въоръжените сили Флоранс Парли.

Франция е готова още отсега да работи за подновяване на политическия процес в сирийската криза, каза Льо Дриан:

План за изход от кризата трябва да бъде изготвен, с политическо решение. Готови сме да работим за това още отсега с всички страни, които могат да дадат принос, продължи той.

Франция има два приоритета - борбата срещу джихадистките групировки, особено срещу Даеш, и връщане към стабилност, което изисква политическо решение, каза френският външен министър.

В този контекст Франция ще подеме отново политически инициативи, за да бъде прекратена сирийската химическа програма по подлежащ на проверка и необратим начин и за да се изпълняват резолюциите на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на огъня и достъп на хуманитарната помощ до населението, посочи Льо Дриан. "

Тези резолюции имат силата на международен закон, те са задължителни за всички, но останаха досега само на хартия. Ние трябва да им вдъхнем живот, каза френският външен министър.

Използването на химически оръжия е заплаха за международния мир и сигурност, и затова се вписват в член 7 на Устава на ООН, който предвижда употреба на сила, ако има заплаха срещу мира, каза Льо Дриан.   

Източник: БТА

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички