ПРЕМИЕРСКАТА ПОЗИЦИЯ

Мей: Беше правилно да наредя удари срещу Сирия

Снимка: REUTERS

Британската министър-председателка Тереза Мей заяви днес на пресконференция, че е било правилно и законно да нареди удари с крилати ракети срещу Сирия след химическото нападение срещу цивилни в сирийския град Дума, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Мей каза, че целта е да бъдат възпрени сирийските власти да употребяват занапред химически оръжия и да се изпрати сигнал към света, че употребата на такива оръжия е неприемлива.

Беше и правилно, и законно да предприемем военни действия с нашите най-близки съюзници, за да се облекчат по-нататъшни човешки страдания, като се намалят способностите на сирийския режим да извършва химически атаки, каза министър-председателката, която днес ще говори пред парламента.

Тази колективна акция изпраща ясно послание: международната общност няма да стои настрана и няма да толерира употребата на химически оръжия. Това не беше намеса в гражданската война, нито имаше за цел смяна на режима. Това беше ограничен, прецизен и ефикасен удар с ясни граници. Въпреки че е в ход цялостна оценка на ударите, ние сме уверени в техния успех, продължи Тереза Мей.

На въпрос защо не се е консултирала с парламента, преди да предприеме операцията, тя отвърна, че е било по съображения за сигурност.

Беше правилно да вземем тези мерки в момента, в който ги предприехме, добави тя.  

Доклади на разузнаването и на други източници сочат, че сирийското правителство стои зад атаката в Дума миналата седмица, подчерта Мей:

Надеждна разузнавателна информация сочи, че сирийски военни са координирали вероятната употреба на хлор в Дума на 7 април. Никоя друга групировка не е могла да извърши това нападение. Опозицията не използва нито хеликоптери, нито варелни бомби, подчерта британската министър председателка.

Източник: БТА

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички