ОБИЧАЙНО: Борисов свика извънредно заседание на кабинета, но не посмя да излезе с лицето си пред българския народ с позиция за Сирия

Този път премиерът се скри зад другото вице – Захариева, само и само да не попадне под коментарите на Захарова
Снимка: Евроком

Както вече SOSbg.eu коментира премиерът Бойко Борисов се скри зад по-малкия коалиционен партньор – вицето си Каракачанов, за да не изрази становище по драмата на деня – ракетните удари на САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия:
СПОКО: Европейските лидери изразиха своите позиции за ударите в Сирия, председателстващият ЕС мълчи като терорист на разпит

По-късно Борисов свика извънредно заседание на кабинета. От сайта на Министерския съвет не става ясно дали на заседанието са присъствали всички министри. Там е публикувана Декларация на българското правителство:

Многократно сме изразявали категорична непримиримост срещу употребата на химическо оръжие. Няма кауза, която да оправдава убийството на невинни граждани, сред които деца. Използването на химическо оръжие е равнозначно на военно престъпление.
 В отговор на поредната химическа атака срещу цивилни в Сирия, тази нощ коалиция от държави предприе ограничен ракетен удар по въздух по съоръжения, свързани с производството на химически оръжия. Целите са подбрани прецизно, за да се избегнат жертви.
 Разглеждаме еднократната военна операция като предупреждение за прекратяване на подобни незаконни действия на сирийския режим в бъдеще. Същевременно изразяваме загриженост от възможна ескалация на конфликта и призоваваме сирийския режим да преустанови всякакви действия, нарушаващи международното хуманитарно право.
 Необходимо е предприемане на мерки за деескалация, както и осигуряване на пълен и безпрепятствен хуманитарен достъп до жертвите на химическата атака в сирийския град Дума.
 Изразяваме пълна подкрепа за работата на Организацията за забрана на химическото оръжие и очакваме пълно съдействие за дейността на разследващите екипи на Организацията. Виновните за химическата атака в град Дума трябва да бъдат разкрити и да понесат съответната отговорност.
 България подкрепя усилия на международната общност, част от която сме и ние, за постигането на мир и намирането на политическо решение в Сирия
.

След заседанието декларацията беше коментирана от вицепремиерът Екатерина Захариева в присъствието на другото вице Красимир Каракачанов и вътрешният министър Валентин Радев, които вероятно са били единствените участници в днешното извънредно заседание.
Колкото до самият премиер, явно Бойко Борисов сега се чуди на Господа или на Сатаната да се моли, та хем да не разгреви Путин, хем да не му се разсърдят другите.

 

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички