Франция, САЩ и Великобритания внесоха в Съвета за сигурност проекторезолюция за химическите оръжия на Асад

Франция, САЩ и Великобритания са представили в Съвета за сигурност на ООН проект на резолюция, която предвижда създаването на нов механизъм за разследване на употребата на химическо оръжие в Сирия, съобщиха дипломатически източници, цитирани от  Франс прес.  Текстът е редактиран от Франция и преговорите по него започват утре. Дата за гласуване още не е определена, защото Париж иска да даде време за "истински преговори", според източниците. За първи път в Съвета се предлага текст, който обединява химически, хуманитарен и политически аспект на уреждането на седемгодишния конфликт.

Снощи Съветът за сигурност отхвърли руската проекторезолюция, в текста на която се осъжда "агресията срещу Сирийската арабска република от Съединените щати и техните съюзници, в нарушение на международното право и Устава на ООН".

Текстът беше предварително обречен на провал, защото трите западни сили, които нанесоха ударите по Сирия - имат право на вето.

Американският постоянен представител в ООН Ники Хейли предупреди, че САЩ ще ударят отново Сирия, ако режимът на Башар Асада пак използва химическо оръжие.

“Готови сме да поддържаме натиска в случай, че сирийският режим е достатъчно глупав да тества волята ни“, заяви Ники Хейли.

Представителят на Великобритания Карън Пиърс:

„Трудно е да се повярва, че е в съответствие с принципите и целите на международното право да се използва или да се оправдава използването на химическо оръжие. Ето защо от позицията на Великобритания не може да бъде незаконно да се използва сила, за да се предотврати убийството на толкова невинни хора“.

БНР

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички