Няма по-чудовищно твърдение от това, че в България е имало холокост, декларират протестращи срещу конференция

Сред противниците на конференцията са Елко Хазан - председател на Българо-еврейския клуб за приятелство и Яков Джераси от фондация "Израел - България"

СУ „Св. Климент Охридски“ е домакин на международна конференция на тема „Скритото лице на спасението на българските евреи“. Пред залата обаче се провежда протест, наречен „Протест на 7-те“. Той е заявен с протестно писмо от 7 души от различни обществени организации.

Посланикът на Израел у нас, нейно превъзходителство Ирит Лилиан подчерта, че, благодарение на българския народ, са спасени 50 000 евреи по време на Втората световна война. Лилиан обърна внимание на важната роля на обществото и българската църква за спасяването им. Евреите в Егейска и Вардарска Македония обаче споделят съдбата на шест милиона евреи в лагерите, допълни Лилиан. Тя коментира и протеста срещу конференцията, като подчерта, че всеки има право “да бъде различен”. 

Арх. Миломир Богданов, който е изпълнителен секретар на Боянския клуб за подкрепа на българската държавност и нация, започна протеста с химна на България и нарече организаторите на конференцията „сатани“. В интервю за БНР той припомни за атентата в църквата „Света Неделя“, който се е случил на днешния ден през 1925 г. Според него деня на конференцията не е избран случайно:

„Точно на тази годишнина тези хора правят една много тежка провокация срещу нашето приятелство с Израел, срещу достойнствата на българския народ и срещу обективните исторически факти, която за съжаление беше допусната от Софийския университет. … Една от лекциите на конференцията, т.е. една от провокациите, която ще бъде дискутирана, е холокоста в България. По-чудовищно твърдение от това, че в България е имало холокост, която е спасила всички свои евреи, няма. Българите са спасили всички свои евреи. Ние за югославските и гръцките евреи отговорност нямаме. Абсурдно е и недопустимо да се говори за холокост в България. Вменяването на колективна вина на българския народ е абсурдно. Евреите в България не само са спасени, а те бележат и лек демографски ръст".

Да не позволяваме никой да подбужда антисемитизъм, призова арх. Миломир Богданов. Според него тази обида върху българския народ не може да остане без реакция.

Основен фокус на конференцията ще бъде депортирането на евреите от Егейска и Вардарска Македония по време на Втората световна война. Организаторите на академичния форум са категорични, че на него ще бъдат изнесени нови исторически факти. В дискусиите ще вземат участие историци и писатели от България и чужбина, сред които Леа Коен, директорът на Департамента за иврит и ебраистика на Университета в Страсбург д-р Мордехай Шенхав и председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев.

Сред противниците на конференцията са Елко Хазан - председател на Българо-еврейския клуб за приятелство, Яков Джераси от фондация "Израел - България". 

БНР

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички