Цацаров: Говорим непрекъснато за реформа в съдебната система, но не и за реформа при местата за лишаване от свобода

Има сериозни пропуски в охраната и в системата за сигурност на местата за изтърпяване на присъди, заяви главният прокурор на лекция в Пловдив
Снимка: Евроком

Необходим е далеч по-строг режим в затворите от досегашния, коментира Сотир Цацаров по повод бягството на затворници от Софийския и от Пловдивския затвор. Според него е необходимо създаването на един специализиран затвор, в който да лежат всички престъпници с най-тежки присъди.

Цацаров изтъкна, че в последните 10 години, активно се говори за реформа в съдебната система, но не и за реформа при местата за лишаване от свобода. Като пример за критичното състояние на системата той обяви, че има места, където един надзирател отговаря за 49 лишени от свобода.

Сотир Цацаров отбеляза и факта, че в продължение на повече от година Главна дирекция "Изпълнения на наказанията" няма постоянен директор, а изпълняващ функциите. По думите му на ръководството на дирекцията трябва да се осигури професионално спокойствие, което означава назначенията там да бъдат освободени от политическа обусловеност и второ да бъде осигурен необходимият финансов ресурс.

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички