Въпрос към главния прокурор Сотир Цацаров

Кой ще върне тези 24 часа живот на детето ми?

Дава ли основание изнесеното от адв. Валентина Каменарска да се образува проверка за законността на действията на полицейските служители

Синът ми снощи за пореден път бе задържан без причина. За две години, само за негови незаконни задържания съм осъдила СДВР 5 пъти, Отделно съм ги осъдила 2 пъти и за вреди. Въпреки това те го водят с "регистрация", каквото и да значи това в контекста на произволното задържане. На практика означава, че те спира полицай, иска ти личната карта , получава информация ,че преди време пак те е задържал незаконно, след което отново те задържа незаконно.

В момента синът ми е неоткриваем. Задържан е в 1 през нощта в 14.00 часа дори не е разпитан. Ходих разбира се до районното, даже поседях с него 10 мин, защото толкова било "времето". Попитах какво е основанието за задържането, предвид,че в джобовете му има 80 лева и ключове и ми се отговаря: "По-добре да е тук, отколкото да не знаете къде е. Тук е на сигурно място".

Детето ми разчита,че съм адвокат и ще му помогна, обяснявам на полицаите,че няма основания за задържане, че пак ще ги осъдя, че това е произвол. Дежурния ми отговаря,че той лично "Никога не е осъждан от мен" .Да съм го осъдела.

Така ще е докато няма регресни искове. Докато държавата ни позволява на идиоти да събират хора в стая метър на метър , да спят на пода, да нямат вода и храна. И какво е да си адвокат- в тази ситуация е унизително. Защо ли? Защото нямаме процедура за незабавен съдебен контрол на законосъобразността на задържането.

Защото страшно много хора са минали през това и после само сплитат пръсти и се радват,че е свършило.

Защото нямаме адекватна процедура за обжалване на задържането, което трябва да се отмени в рамките на 1-2 часа, защото не може данъкоплатец да предяви регресен иск срещу виновното за незаконното задържане лице, за чиито малоумни действия плаща всеки един български гражданин.

Защото живеем в джунгла, в която все още можеш да бъдеш бит, завързван с белезници за пейка, парно, маса, по усмотрение на неграмотен полицейски служител с комплекс за малоценност. 

И пак ще ги осъдя и пак ще платят и какво? Кой ще върне тези 24 часа живот на детето ми, а работата му, докога ще спим? Тази нощ заедно със сина ми са задържани още 9 произволно видени на улицата момчета, искате ли да се обзаложим,че само синът ми ще оспори задържането си по съдебен ред? Познайте защо?

Източник фейсбук

newsbox

Виж всички

Култура

Виж всички