Европейския парламент не подкрепи постигнато споразумение

Европейският парламент не прие политическото споразумение на Съвета по МФР 2021—2027. Сделката трябва да бъде подобрена.

„Дългосрочната бюджетна сделка на ЕС трябва да бъде подобрена, за да може Парламентът да я приеме

Решението бе обявено от пресслъжбата на Европейския парламент (ЕП) след проведеното на 23 юли извънредно заседание на ЕП., в рамките на което евродепутатите дебатираха заедно с председателя на Европейския съвет, Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия (ЕК), Урсула фон дер Лайен постигнатото на 21 юли 2020 г. споразумение между 27-те лидери на страните- членки за дългосрочния бюджет на ЕС за периода 2021-2027 (МФР 2021-2027) и  бюджета за Плана за възстановяване от СOVID-19. В края на деня ЕП прие Резолюция относно заключенията от извънредното заседание на Европейския съвет на 17 – 21 юли 2020 г.

 

П подкрепи Плана за възстановяване от СOVID-19

В Резолюцията на ЕП от 23 юли 2020 г.  ЕП приветства приемането от страна на държавните и правителствените ръководители на фонд за възстановяване и потвърждава създаването на Инструмент за възстановяване, което определи като „историческа стъпка за ЕС“.

ЕП не прие политическото споразумение на Съвета относно МФР 2021—2027

ЕП не приема обаче политическото споразумение относно МФР 2021—2027 в настоящия му вид и изразява готовността си да започне незабавно конструктивни преговори със Съвета за подобряване на предложението, припомняйки, че Парламентът трябва да даде одобрението си за МФР. ЕП припомня в резолюцията си, че „заключенията на Европейския съвет относно МФР не представляват нищо повече от политическо споразумение между държавните и правителствените ръководители; подчертава, че Парламентът няма да парафира това решение като свършен факт и е готов да оттегли 

одобрението си за МФР, докато не бъде постигнато задоволително споразумение в предстоящите преговори между Парламента и Съвета; припомня, че всички 40 програми на ЕС, финансирани по линия на МФР, ще трябва да бъдат одобрени от Парламента като съзаконодател.

Парламентът изрази съжаление по повод на факта, че Европейският съвет отхвърли предложението за „временно решение“, чиято цел беше да се отговори на острите финансови нужди от инвестиции през 2020 г., за да се осигури незабавна реакция при кризи за гражданите и бенефициерите от ЕС и да се предостави необходимото финансиране между първите ответни мерки и дългосрочното възстановяване.

newsbox

Виж всички

Цивилизация

Виж всички

Виж всички