САЩ изтеглят 12 000 войници от Германия

САЩ планират да изтеглят 11 900 военнослужещи от Германия и да ги разположат на други места. Това обяви американският министър на отбраната Марк Еспър, цитиран от световните осведомителни агенции.

"Настоящият план на EUCOM (Европейско командване на САЩ) планира препозициониране на приблизително 11 900 военнослужещи от Германия", уточни Еспър по време на пресконференция в Пентагона.

По думите му американските военнослужещи ще започнат да напускат Германия само след няколко седмици и след това ще бъдат преместени в Белгия и Италия на фона на плановете на Пентагона да разположи част от тях по-близо до руските граници.

Еспър подчерта, че ключова цел на изтеглянето е укрепване на югоизточния фланг на НАТО в близост до Черно море.

Той добави, че някои сили могат да бъдат изпратени в Полша и в страните от Прибалтика (Литва, Латвия и Естония), ако Варшава се съгласи да подпише споразумение, което вече е договорено.

Общо 5 600 американски войници ще бъдат преместени от Германия в други страни от НАТО, докато се очаква 6 400 души да бъдат изпратени у дома.

По-рано този месец германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер изрази съжаление относно решението на Вашингтон да изтегли американски военнослужещи от Германия, като изрази надежда, че преразпределянето на войските в Европа ще покаже ангажираността на Америка към Трансатлантическото партньорство.

На 15 юни президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви намерението си да намали американските военнослужещи, разположени в Германия с близо 10 000 души, докато Берлин не плати дела си за подкрепа на НАТО.

От всяка страна член на НАТО се очаква, но не се изисква да изразходва поне 2% от брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбрана; Германия отдели 1,4% от своя БВП за военни разходи през миналата година.

Понастоящем в Германия са разположени 34 500 американски военнослужещи, заедно с 17 000 американски цивилни и 12 000 германски граждани, които работят в американски военни бази на територията на страната.

newsbox

Виж всички

Цивилизация

Виж всички

Виж всички