Икономиката на Германия с най-голямото забавяне от ВСВ

Икономиката на Германия се сви с рекордните 10,1% през второто тримесечие. Това е най-голямото забавяне на икономиката на държавата в следвоенната й история и конкретно от 1970 г., когато започват да се събират такива данни, сочат официалните данни на Федералната статистическа служба Дестатис (Destatis), цитирани от АФП, ДПА и Forexlive.

В сравнение със същия период на миналата година БВП се е свил с 11,7%.

От Федералната статистическа служба отбелязват, че такъв "исторически спад" на база тримесечие не е регистриран дори и по време на финансовата криза през 2008-2009 г.

Пандемията доведе до "огромен спад" на износа и вноса, подчерта агенцията, но отбелязва, че правителствените разходи са се увеличили от април до юни.

Това са предварителните данни за БВП на държавата през второто тримесечие, когато германските власти наложиха стриктни ограничения в борбата с коронавируса. Прогнозите бяха за -9,0% свиване на БВП.

Не се очаква подобно нещо да се повтори, дори и ако здравната криза се задълбочи през следващите месеци. Политиците и депутатите няма да го позволят, коментират експерти и подчертават, че данните потвърждават, че второто тримесечие на 2020 г. ще бъде най-лошото за световната икономика.

Сега фокусът е колко бързо ще се възстанови икономиката и какъв напредък ще отчете през следващите две тримесечия на 2020 г.

Коронавирусът тласна Германия в историческа рецесия през първото тримесечие на тази година след свиване от 2,2%. Според публикуваните днес ревизирани данни икономиката се е забавила през първата четвърт на 2020 г. с -2,0%.

Три последователни тримесечия държавата отчита спад след -0,1% в края на 2019 г. 

Безработицата в Германия остава на стабилно ниво през юли - 6,4%, без промяна от юни. Това е сигнал, че най-лошото от икономическата буря в резултат на пандемията от коронавирус вероятно е отминало.

Преди пандемията безработицата беше около 5,0% - най-ниската от обединението на Германия.

newsbox

Виж всички

Цивилизация

Виж всички

Виж всички