Деветте лъжи на Асен Йорданов от „Бивол“

В предаването „Честно казано“ с водещ Люба Кулезич излъчено на 24.02.2021г. гостува собственика и автор в сайта „Бивол“ Асен Йорданов във връзка с разследване проведено от колегата му Атанас Чобанов, където предоставих информация и отговорих коректно и навременно на всички поставени въпроси.

Асен Йорданов направи следните твърдения:

-          Лъжа номер 1.  …парите на Александър Томов в Люксембургските му фирми са оформени като заем…той казва, че това е кредит, който е получил от Стивън Ло…

Александър Томов е  бил и е  собственик само на една фирма в Люксембург от 2009г. насам – Лира Инвестмънтс. В отчета за 2014г., с който и вие разполагате по думи на Атанас Чобанов, на стр. 13, т.8. Cash and cash equivalents (Кешови наличности и аналози) е посочена сумата 0.

-          Лъжа номер 2. ….„Фирмата International Sports Management Services, която е била собственик на акциите на ПФК ЦСКА заедно с Томов при първия престой на Томов е била взела пари и от Прамод Митал…

Фирмата ISMS е била собственост на фамилията Митал – едни от най-големите производители на стомана в света с многомилиарден бизнес. Томов е бил управител на тази фирма при покупката на ПФК ЦСКА през 2006г. Томов не е собственик на тази фирма. Парите по следката са на Прамод Митал, той е официално обявен като собственик. Сделката е одобрена от Комисия за защита на конкуренцията след проверка на всички видими и невидими собственици на фирмата…

-          Лъжа номер 3. …Томов проговори, защото срещу него приключиха делата за източването на ЦСКА…

Александър Томов никога не се е крил. Нито като политик, нито като бизнесмен. По време на 8 годишната репресия срещу мен никога не съм мълчал, а напротив винаги съм откликвал на медийни покани и съм правил десетки изявления, пресконференции и декларации във връзка с ЦСКА и МК „Кремиковци“. По време на краткия период на моето управление „Кремиковци“ формираше 2% от БВП на България, а ЦСКА стана шампион за последен път с 16точки  разлика пред втория. По времето на втория ми престой в ЦСКА взех отбор с 3ма футболиста през 2013г., който само година по-късно бе есенен първенец с оценка на активите (футболисти) за над 20 млн.лв. Дългът на дружеството беше намален от близо 40 до 20 млн. лв.

-          Лъжа номер 4. …прокуратура не е изяснила много важни въпроси в процеса на разследванията…свързани с произхода на тези над 6.5 млн. евро и активите, които те в момента притежават…

Бърката нещата. Прокурорите Роман Василев и Николай Кокинов (и двамата позорно извърлени днес от съдебната система) бяха повдигнали нелепо обвинение за злоупотреба при първия ми престой в ЦСКА. При втория ми престой никой, никога не е оспорвал приходите на ЦСКА, финансирането на Лира Инвестмънтс за отбора и т.н. Най-малкото отново сделката мина одобрение на КЗК, а  при получаването на разрешение за извършване на първично публично предлагане на акции на ПФК ЦСКА – Комисията за финансов надзор отново направи много детайлен преглед на финасово-счетоводните баланси на ПФК ЦСКА и свързаните дружества за разреши IPO-то.

-          Лъжа номер 5. …първата фирма собственик на ЦСКА е ликвидирана и там не може да се установи, откъде са постъпили парите за покупката на ЦСКА…

…Томов каза, там за първата фирма ми ги даде Прамод Митал…после парите ги дал Стивън Ло. Българската прокуратура не е говорила нито с Митал, нито със Стивън Ло

 

Класическа инсинуация. Сделката за придобиването на ЦСКА от Прамод Митал е публична  (2006-2007г.) и проверявана мнократно. Парите за нея са платени изключително от дружества на Прамод Митал и те са проверявани мнократно.

Що се отнася до второто ми влизане в ЦСКА (2013г.) акциите са придобите не срещу пари, а срещу поемане на дълг. Останалите изявления по този въпрос са израз на абсолютна финансова некомпетентост.

 

-          Лъжа номер 6.  Л.Кулезич: Александър Томов разполага ли с тези 6 милиона и кусур в момента в люксебургските фирми? А. Йорданов: Не, те са във финансовите документи на фирмата. Сега, дали той разполага с тези пари това може да стане ясно ако се изкарат банковите сметки.

Не, такива пари в банкови сметки няма и не е имало. Тази лъжа е най-фрапантната и най-дразнещата, която вие внушавате и се разпространява из медийния ефир. Фирмата Лира Инвестмънтс няма банкови сметки в Люксембург, нито сега, нито към 2014г. Всички плащания по линия на ЦСКА са извършвани през български банкови сметки в България. Това беше основание ВКС  да признае вземанията ни в процедурата по несъстоятелност, след назначена експертиза от вещо лице и т.н.

-          Лъжа номер 7. Между другото една голяма част от фирмите регистрирани в Люксембург са регистрирани на т.нар. „сламени хора“. Тя и фирмата на Александър Томов, в периода, в който е владяла ЦСКА не е била на негово име. Тя също е била регистрирана на подставени лица. Той по-късно така осветява, че той е собственик на тази фирма. Отначало той е крил своето участие и своята собственост. … Както и първата фирма, тя е била на други лица, не е била на негово име.

Това е поредната абсолютна лъжа. Александър Томов е собственик на Лира Инвестмънтс от самото й създаване до днес. Затова изпратихме документ на г-н Атанас Чобанов. Александър Томов е бил дори един от управителите на фирмата през 2010г. (https://www.dnevnik.bg/sport/2013/07/23/2109107_aleksandur_tomov_e_bil_upravliavasht_direktor_na_lira/)

Това, че Александър Томов е собственик на Лира Инвестмънтс е обществено известен факт още при придобиването на акциите на ЦСКА през 2013г.

 

-          Лъжа номер 8. Кузелич: Продължавате ли да работите?  Има ли друга лица в тези регистри, има ли магистрати. Йорданов: Да, това са около 100 имена, естествено, че ги знам, аз няма да кажа кои са…. има обществено популярни личности,….доста интересни имена, няма да кажа дали има магистрати, защото няма да е коректно… те ще излезат…

Интересно защо точно преди началото на предизборната кампания сте толкова активен по пропагандиране на клевети срещу Александър Томов, а другите „около 100 имена“ „не е коректно“ сега да се споменават.

Странно е защо Асен Йорданов се занимава с напълно частни компании, а се притеснява да назове лица, които са на държавни служби, магистрати или лица, които управляват публични фондове?

-          Лъжа номер 9. Асен Йорданов:“Аз съм професионално увреден, когато правя хипотеза правя хипотеза, но когато казвам нещо то е със сигурност….“

Напротив г-н Йорданов, в интервюто пред г-жа Кулезич изрекохте 9 лъжи с увереността, че са сигурни твърдения.  По принцип сме работили с „Бивол“ преди години и имахме добри впечатления от вас. За съжаление с изречените лъжи хвърляте тежко и вероятно непоправимо петно върху репутацията на „Бивол“.

Поради предизборния характер на вашето изявление и абсолютната му безпочвеност, която очевидно представлява система от клевети и набеждаване ще се видим скоро в съда. Ние нямаме друг избор, но тъй като смятаме, че при толкова много лъжи изказани на един път стоят нечии интереси ще се наложи да се видим в съда. Решени сме да ви съдим за клевета и набеждаване.

Разследващите журналисти трябва да се интересуват само дали едно действие е законно и дали е морално. В случая ви уверявам, че всички мои действия през целия ми живот включително и по този случай са законни и морални!

newsbox

Виж всички

Цивилизация

Виж всички

Виж всички