Германия обмисля да се отцепи от ЕС и сама да си търси ваксини

Министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан заяви, че страната трябва да си осигури подсилващи дози от ваксини през 2022 г. Той подчерта, че ако се наложи, Берлин ще действа независимо от ЕС, информира "Дойче веле".

Шпан подчерта, че Германия може още това лято да се опита самостоятелно да се запаси с ваксини.

 

Германия трябва да бъде подготвена да действа независимо, отбеляза той.

Шпан коментира още, че не се знае дали ще са необходими допълнителни дози от ваксини след първите две.

Той смята, че е ключово да се подсигурят с ваксини за следващата година.

"Трябва също да подсигурим производствен капацитет за трета и четвърта доза от ваксина срещу COVID-19", изтъкна министърът.

"В момента не знаем за какъв период трае защитата. Никой не е имунизиран повече от 12 месеца според първите клинични изпитания. И никой не знае колко дълго ще остане - 12, 24 месеца, 5 г., 10 г.", продължи той.

"Никой не може да изключи необходимостта от поставяне на още дози за подсилване на имунитета. Следователно ние трябва да си осигурим капацитет в рамките на ЕС, ако не бъде направено бързо, тогава на национално ниво", обясни Йенс Шпан.

Той разкри още, че през второто тримесечие на годината Германия се очаква да получи 15 милиона дози от ваксината на AstraZeneca. Държавата също се очаква да получи 40 милиона дози от ваксината на BioNTech/Pfizer.

Здравният министър обяви, че BioNTech е основната ваксина в Германия, като от 13,8 милиона поставени дози в страната до момента, 75% са от BioNTech.

Други 6,4 милиона дози от американската компания Moderna и 10,1 милиона дози от Johnson & Johnson се очаква да бъдат доставени в Германия.

Шпан изрази надежда през следващите седмици да се засили имунизационната кампания. През първите две седмици личните лекари ще поставят само ваксината на BioNTech/Pfizer, а после и другите ваксини.

По-рано министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан заяви, че е готов да се ваксинира с продукта на AstraZeneca.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер получи първата доза от ваксината на AstraZeneca.

71-годишният вътрешен министър Хорст Зеехофер заяви, че не планира да си слага ваксината на AstraZeneca, след като Шпан призова по-възрастните членове на правителството да дадат пример и да си сложат ваксината на AstraZeneca. Министърът добави, че няма нищо против AstraZeneca, но не иска да бъде "покровителстван".

Във вторник германска независима експертна комисия за ваксините обяви, че ваксината на британско-шведската компания трябва да се прилага само при хора на възраст над 60 г. заради нарастване на случаите на необичайни кръвни съсиреци дни след ваксиниране. Германското правителство наложи препоръката и обяви, че ваксината няма да се поставя на хора на възраст под 60 г., въпреки че може да има изключения след консултация с лекар.

newsbox

Виж всички

Цивилизация

Виж всички

Виж всички